Kommunen ger företag bygglov på samernas mark utan att fråga
Samerna har rätt till marken där deras renar betar. Deras rätt till marken är lika stark som ägarens. Det säger lagen. Men Krokoms kommun låter andra ta marken utan att fråga samerna. Nu har Diskrimineringsombudsmannen stämt kommunen.
Krokoms kommun i Lappland har gett 31 bygglov på renbetes-mark mellan den 1 juli 2003 och den 20 februari 2007. Bland annat ska två kanadensiska gruvbolag borra efter uran. Men i dag använder samerna marken där gruvbolagen ska borra. Deras renar betar där på vintern.Kjell-Ove Klemensson är ordförande i Jovnavaeries sameby. Han säger:– De 4 500 renarna får allt mindre plats för att beta för varje år. Det håller inte.
Jovnavaeries sameby har överklagat två bygglov förut. Det var ett bygglov för en skid-lift och ett bygglov för ett vind-kraftverk. Regeringsrätten och kammarrätten sa att kommunen måste fråga samebyn innan de ger bygglov på renbetesmarken.Eva Hagström är jurist hos Diskrimineringsombudsmannen, DO. Hon säger:– Samerna har rätt till mark för sina renar. Den rätten är lika stark som en markägares rätt till sin mark. Det säger både renbetes-lagen och Europadomstolen.Men Krokoms kommun brydde sig inte om lagen eller domstolarna. Kommunen blev anmäld till Justitieombudsmannen, JO, och fick kritik för att den inte lydde domstolarna.Krokoms kommun säger att de kom överens med samerna för 30 år sedan. Då bestämde man att kommunen får använda en del av marken där renarna betar på vintern. Men Jovnavaeries sameby säger att de inte alls har kommit överens med kommunen. Och Björn Brodin på DO säger att man inte får göra så.– Kommunen måste informera samerna om bygglov. Man kan inte ändra på det, säger han.– Kommunen frågade andra grannar. Men de frågade inte samerna. Vi ser det som diskriminering, säger Eva Hagström på DO.
Jovnavaeries sameby anmälde kommunen till Diskrimineringsombudsmannen år 2005. Nu stämmer DO Krokoms kommun för olaga diskriminering. De kräver att kommunen ska betala 2,8 miljoner kronor i skadestånd till samebyn. DO har sagt till Krokoms kommun att de också kan betala 1,45 miljoner och slippa gå till domstol. Men kommunen säger nej.Göte W Swén är ordförande i myndighetsnämnden i Krokom. Han säger:– Vi har inte diskriminerat någon. Vi vill gärna gå till domstolen.Björn Brodin berättar att DO har börjat titta mer på diskriminering av samer. De ska skriva en rapport om det i vår. Många kommuner frågar samerna om de får använda deras mark, men sedan bryr de sig inte om samernas svar, säger han.– Men den här kommunen har inte ens frågat.Lätt svenska: Malin Bergendal