Fria.Nu

Svensk utbildning för imamer

Regeringen vill starta en svensk utbildning för imamer. Högskoleminister Lars Leijonborg vill att imamerna ska lära sig mer om jämställdhet. Han tycker också att en svensk utbildning är bra för att islam inte ska bli för radikal i Sverige.

I dag ger staten pengar till utbildning för präster. Högskoleminister Lars Leijonborg vill att staten även ska ge pengar till en utbildning för imamer.– Det är rättvist, säger han till Svenska Dagbladet.Men politikerna tycker också att det är ett sätt att arbeta mot terrorism. I november år 2005 bestämde EU:s utrikesministrar om en plan mot terrorism. De ville att färre muslimer skulle gå till radikala muslimska organisationer. Därför ville de samarbeta mer med moskéer och imamer.

Vad menar politikerna med radikal islam? Rickard Lagervall är doktorand i teologi vid Lunds universitet. Han säger:– När svenska politiker talar om radikal islam, menar de nog islam som inte fungerar i ett demokratiskt samhälle. Det kan handla om att man vill ha sharia-lagar. Det kan också handla om att man vill använda våld för att få ett sådant samhälle.– Om staten startar en utbildning för imamer, får de mer kontakt med imamer och muslimer. Det har varit ett problem tidigare.Man vet inte hur statens utbildning för imamer kommer att bli. Regeringen har börjat prata med muslimska organisationer. Lars Leijonborg säger till SvD:– Många säger att radikala muslimer från Saudiarabien tar hit imamer gratis. Muslimer som vill starta en moské kan inte tacka nej, för de har inte så mycket pengar. Om vi inte gör något nu, kan islam bli mer radikalt i Sverige. Det är inte bra.

Om staten ger pengar till att utbilda imamer, kan staten ställa krav på utbildningen, säger Lars Leijonborg.– Vi vill att imamerna ska lära sig mer om värderingar i Sverige. Det är viktigt att de lär sig samhällskunskap. Då får de lära sig mer om jämställdhet, säger han till Ekot.Muslimer i Sverige tycker olika om regeringens förslag. Mahmoud Khalfi är imam i Stockholms moské. Han säger till SvD att det är viktigt att imamer läser samhällskunskap, språk och juridik. Men han tycker inte att staten ska lägga sig i religionen.– Om imamen inte är utbildad av muslimer, kommer ingen att lyssna på honom, säger Mahmoud Khalfi.Ben Mahmoud Rahmed är också imam i Stockholms moské. Han tycker att det är bra att starta en svensk utbildning för imamer. Men han säger att det inte finns många radikala imamer i Europa.– Det finns fyra eller fem radikala imamer. De är utbildade utanför Europa, säger han.Mohammed Muslim är imam i Uppsala-moskén. Han säger till Upsala Nya Tidning:– En svensk statlig utbildning för imamer kan visa att islam inte är främmande. Det visar att det är en svensk religion.

Regeringen har börjat prata med studieförbundet Ibn Rushd om imam-utbildningen. Othman Al Tawalbe är projekt-ledare. Han säger till SvD:– Vi behöver en svensk imam-utbildning. Det är bra att lära sig hur man predikar i ett samhälle som inte är så religiöst.Men han tycker inte att utbildningen behövs för att islam inte ska bli för radikal.– Vi har inga sådana problem i Sverige, säger han.Lätt svenska: Malin Bergendal

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu