Fria.Nu

Funktionshindrade vill ha mer skydd i lag mot diskriminering

Sverige ska få en ny lag mot diskriminering. De handikappades riksförbund, DHR, säger att det är diskriminering om man till exempel inte kan komma in med rullstol i en affär eller på en arbetsplats. De vill att det ska stå i lagen. Men regeringen tycker att det blir för svårt för företagen. De vill göra en utredning, trots att det redan finns tre utredningar om saken.

DHR tror att regeringen inte vill skriva något om tillgänglighet i lagen. Tillgänglighet betyder att alla kan komma fram, även personer med olika funktionshinder. Om alla hus och platser måste vara tillgängliga, måste man bygga om många hus. Det kostar mycket pengar.

Förra veckan lämnade regeringen den nya lagen till lagrådet, en grupp som tittar på nya lagar. Regeringen skriver att man måste titta mer på frågan om tillgänglighet för personer med funktionshinder. Roland Håkansson från DHR säger:– Vi är mycket besvikna. Vi har väntat i 20 år på en lag om tillgänglighet.I dag får man inte diskriminera någon på grund av kön, folkgrupp, religion, funktionshinder eller sexuell läggning. Man säger att kön, folkgrupp, religion, funktionshinder och sexuell läggning är diskriminerings-grunder. I den nya lagen finns också två nya diskrimineringsgrunder: ålder och köns-identitet.

Diskrimineringskommittén är en grupp experter och politiker från olika partier. De har tittat på hur man kan ändra lagen om diskriminering. De vill att man ska räkna otillgänglighet som diskriminering.Myndigheter och organisationer har tittat på Diskrimineringskommitténs förslag. Några organisationer säger att det är svårt för företagen om alla affärer, restauranger och arbetsplatser ska vara tillgängliga. Då måste alla företagare veta mycket om olika funktionshinder. Det blir också dyrt för dem. Svenskt Näringsliv och Sveriges Kommuner och Landsting vill att staten ska betala för tillgängligheten.DHR tycker att företagen själva ska betala.– De måste se problemen på rätt sätt. De måste tänka rätt från början när de bygger nytt. Men kanske behöver de något bidrag i början.Regeringen säger att det är en svår fråga. De vill veta vad man kan kräva och vem som ska betala.– Regeringen ska skynda sig att titta på det. Nyamko Sabuni ska komma med ett förslag under mandatperioden, säger Caser Uzunel, som är tjänsteman och arbetar för regeringen.Han säger att det är bråttom med den nya diskrimineringslagen eftersom EU kräver att den ska bli färdig fort. Därför hinner man inte få med tillgängligheten.Roland Håkansson från DHR tycker att det är dåligt.– Man har redan gjort tre utredningar. Vi sa att vi kunde vara med i utredningarna. Om regeringen visste för lite kunde de ha frågat oss. Det handlar om pengar, och de är rädda för att fatta ett beslut, säger han.Lätt svenska: Malin Bergendal

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu