Fria.Nu

Livet med rullstol och ledarhund

Att gå in i en affär eller beställa mat på en restaurang är enkelt för de flesta. Men Roland Håkansson och Tiina Nummi-Söderlund har problem med många saker i vardagen. Roland Håkansson är rullstolsburen och Tiina Nummi-Söderlund är synskadad.

Roland Håkansson har en permobil, en elektrisk rullstol. Men han har svårt att komma fram med permobilen. Den kan inte gå över en trottoar-kant. Därför måste han ofta ta en längre väg när han ska över en gata.När man ska gå in i en affär, får man ofta gå upp för ett trappsteg. Men Roland Håkansson kommer inte upp för trappsteget. Många restauranger har också trappsteg.Om han kommer in på restaurangen, kan det ändå bli svårt om han ska gå på toaletten. Ofta är toaletterna inte tillgängliga.– Många människor blir diskriminerade inne på olika ställen. Men vi som är rörelsehindrade kommer inte ens in.Han berättar om när han skulle gå på bio senast. Man visade filmen en trappa upp, och det fanns ingen hiss. Personalen på biografen tyckte att Roland Håkansson skulle se en annan film, som gick på gatuplanet.– Det var väldigt förnedrande, säger han.Tiina Nummi-Södergren är ordförande i Synskadades riksförbund. Hennes ledar-hund hjälper henne att ta sig fram på gatorna. Hunden hjälper henne när det är ett hinder i vägen. Men hunden kan inte göra allt. Den kan inte se när det blir grönt på ett övergångsställe, till exempel.– Jag behöver ljudsignaler vid alla övergångsställen, så jag vet när jag kan gå över, säger Tiina Nummi-Södergren.

Ibland blir det problem när hon ska gå på restaurang. Livsmedelslagen säger att man inte får ha med sig hundar på restauranger. Men ledarhundar får komma med. Det står också i lagen.– Många vet inte att ledarhundar får komma in. De säger nej för att de är rädda för att restaurangen ska förlora sitt tillstånd, berättar Tiina Nummi-Södergren.Inne på restaurangen kan hon inte läsa menyn. Ibland har personalen inte tid att hjälpa till.

Samma sak kan hända när hon ska handla mat. Ibland kan någon följa med henne och hjälpa till.– Men ofta sitter bara en person vid kassan. Då får jag gå dit och fråga hela tiden. Hunden kan ju inte läsa.Roland Håkansson arbetar även politiskt. När han ska åka till ett möte måste han beställa färdtjänst. Det är en speciell taxi för personer med funktionshinder, som inte kan åka med kollektivtrafiken. Men färdtjänsten kommer ofta för sent.– I New York och London kan jag åka buss. Bussarna där är byggda så att man kan åka i dem med rullstol.

Tiina Nummi-Södergren måste byta från pendeltåg till buss när hon åker till jobbet. Det kommer många olika bussar. Hon måste fråga vilken buss det är som kommer.– Jag önskar att de berättade det i en högtalare, som på tunnelbanan. Jag önskar också att man kunde få ett sms om en buss är försenad eller om de bygger om vägar.

Ny teknik är till stor hjälp för Tiina Nummi-Södergren. Hon har en mobiltelefon som kan översätta sms till tal. Hennes dator kan också läsa upp text.– Det finns tekniska lösningar på många problem. Men man måste använda dem.Lätt svenska: Malin Bergendal

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu