Fria.Nu

"Medlemmarna kan inte betala för både facket och a-kassan"

Nästan 400 000 personer lämnade sin a-kassa förra året. Det beror på att avgifterna har blivit högre, säger Per Persson på facket Hotell och restaurang. Men det beror också på hårdare regler för arbetslösa.

I Sverige finns 34 arbetslöshets-kassor eller a-kassor. Från år 2003 till 2006 har de haft cirka 3,8 miljoner medlemmar. Men under år 2007 lämnade nästan 400 000 personer sina a-kassor.I LO-facken har tio procent av medlemmarna lämnat a-kassan. I LO-facket Hotell och restaurang har 24 procent lämnat a-kassan. Per Persson på Hotell och restaurang säger:– Det beror på att avgiften har blivit högre. Tidigare betalade våra medlemmar 97 kronor i månaden för att vara med i a-kassan. Nu är det 264 kronor dyrare.Men det finns också andra saker som gör att medlemmarna lämnar a-kassan, säger Per Persson. Reglerna för arbetslösa har blivit hårdare. För att få a-kassa måste man nu ha varit medlem i tolv månader. Tidigare skulle man ha varit medlem i sex månader.– Många av våra medlemmar arbetar bara en del av året. Men när de får a-kassa, delar man deras inkomst på 12 månader. Då får de nästan ingen a-kassa, säger Per Persson.Det kan leda till lägre löner, tror han. De som lämnar a-kassan har inte råd att leta länge efter ett jobb. De måste snabbt få ett nytt jobb, även om lönen är för låg. Annars måste de leva på socialbidrag.

Arbetsmarknadsdepartementet tror inte att lönerna blir lägre. Fredrik Östberg är politiskt sakkunnig. Han säger att det kommer att bli fler jobb eftersom regeringen har sänkt arbetsgivaravgiften.– Därför tror vi inte att lönerna kommer att bli lägre, säger han.

Många lämnar facket också. Därför får facket sämre ekonomi, säger Per Persson. De kan inte längre arbeta med lika många saker.– Men det värsta är att det är dåligt för våra medlemmar. Många av dem jobbar deltid, har låga löner och osäkra jobb. De kan inte betala både till facket och a-kassan.Fler fortsätter att vara medlemmar i facket, men lämnar a-kassan. Per Johansson på LO säger:– När människor måste välja mellan facket och a-kassan, väljer de flesta facket. De hoppas att facket ska hjälpa dem om det blir problem på arbetsplatsen.Lätt svenska: Malin Bergendal

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu