Stockholms Fria

Naturskyddsföreningen tar luft till EU

Hornsgatan har bland den sämsta luften av alla gator i Europa. Nu har Naturskyddsföreningen gjort en anmälan till Stockholms stad om att de inte följer EU-direktivet om högsta godtagtagbara halter av luftföroreningar. Om inget radikalt görs, går fallet vidare till EG-domstolen.

1999 tog EU fram ett direktiv för högsta godtagbara halter av kvävedioxid och partiklar. Ett åtgärdsprogram för Stockholm togs fram i december 2004 av länsstyrelsen.
Kommunen fick skyldighet att se till att programmet följdes och åtgärderna skulle vara genomförda senast den 31 december 2005.
Men åtgärdsprogrammet var vagt formulerat och gav utrymme till olika tolkningar. I ett utlåtande från miljöförvaltningen i september konstaterar man att flera åtgärder inte har genomförts.
–Vad man har gjort är att försöka fånga upp partiklarna med fukt. Men vi har inte sett några kraftfulla åtgärder, säger Mårten Wallberg, ordförande i Naturskyddsföreningen i Stockholms län.

Staten menar att kommunen inte har genomfört alla åtgärder ålagts dem. Men enligt en motion från miljöpartiet har Stockholms stad i olika sammanhang påpekat att åtgärder kostar pengar och menar att staten bör kompensera kommunen för merkostnaderna. På så sätt har åtgärdsprogrammet blivit en het potatis som skickas fram och tillbaka. Under tiden drabbas invånarnas hälsa. Man har kunnat visa på samband mellan trafikavgaser och lungcancer, luftvägssjukdomar, och ökad risk för barnallergi och astma.
– Det verkar som om regeringen och storstadskommunerna väntar ut varandra. Ingen kommun vill genomföra de åtgärder som behövs, säger Mårten Wallberg.

I Stockholm mäts halten av kvävedioxid och artiklar på ett 20-tal gator. På Norrlandsgatan, Sveavägen och Hornsgatan överskrids miljökvalitetsnormen för kväveoxider 20–93 dygn per år, och för partiklar 36–80 dygn per år.
Värst är det på Hornsgatan. Där överskreds normgränsen för kvävedioxid, 60 mikrogram per kubikmeter luft, under 93 dygn vid den senaste sammanställningen av mätningarna. Och partiklarna, som inte får vara mer än 50 mikrogram per kubikmeter luft, överskreds under 65 dygn. På så sätt kommer Hornsgatan på sjätte sämsta plats i EU vad gäller mätvärdena partiklar.

Nu har Naturskyddsföreningen tröttnat. I måndags skickade de en anmälan till Stockholms stads miljö- och hälsoskyddsnämnd om överträdelserna på Hornsgatan. Föreningen företräder sju medlemmar som bor på gatan.
– Vi och våra medlemmar på Hornsgatan är trötta på undfallenheten. Ju längre tid Stockholms stad drar ut på det här, desto fler kommer att drabbas, säger Mikael Karlsson, ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen.

Partiklar kommer till 90 procent från slitage av vägbanan, däck och bromsar.
– Det är dubbdäcken som är den främsta orsaken till den dåliga luften, tillsammans med vissa dieselmotorer, säger Mårten Wallberg.
Naturskyddsföreningen är beredda att stämma staten inför EG-domstolen om så krävs. Det ansvariga borgarrådet Ulla Hamilton (m) har inte kunnat nås för en kommentar. Men Miljödepartementet har fört diskussioner med Miljö- och hälsoskyddsnämnden.
–Stockholms stad anser att de inte har de lagliga befogenheterna att följa miljökvalitetsnormen. Bland annat efterlyser de möjligheter att reducera eller förbjuda dubbdäck, säger Elisabet Falemo, statssekreterare på Miljödepartementet.
Hon säger att Miljödepartementet ser allvarligt på problemet. Nu förs diskussioner med Näringsdepartementet om hur frågan ska kunna lösas. Vägverket har även belyst problemet i en rapport som nu ligger ute på remiss. I fråga om andra åtgärder, säger hon att förhoppningsvis ska kraven på dieselfordon skärpas successivt.
–Den största effekten väntar vi oss att trängselskatten ska ge. Men vi ska trycka på näringsdepartementet för att även hitta andra lösningar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu