Hjälp på flera språk till brottsoffer
De som har blivit drabbade av ett brott kan få stöd och hjälp av Brottsofferjouren. Nu finns även en hjälp-telefon på flera språk. Brottsofferjouren kan hjälpa till med bland annat polisanmälan och följa med till en rättegång.
Brott kan drabba alla. Man kanske blir rånad, misshandlad eller våldtagen. Någon kan göra inbrott i ens hem. Då kanske man blir rädd och inte mår så bra. Man kanske sover dåligt och man kanske inte vet man ska göra.
Då kan man få hjälp på Brottsofferjouren. Det finns brottsofferjourer på 107 platser i Sverige. Det är en ideell organisation som ger stöd till brottsoffer, deras familjer och vittnen.
De lyssnar på människor och hjälper dem att berätta om brottet. De kan berätta hur man gör en polisanmälan. De kan berätta hur en rättegång går till och följa med till rättegången. De kan hjälpa brottsoffer att få kontakt med en jurist eller psykolog om det behövs. De kan också hjälpa till med att kräva skadestånd.
Nu har Brottsofferjouren öppnat en hjälp-telefon där människor kan få hjälp på flera olika språk. De flesta som ringer dit vill ha stöd på arabiska. För varje språk vill man ha både en man och en kvinna som kan ge stöd.Ninna Mörner på Brottsofferjourernas riksförbund säger:– Det är viktigt eftersom kvinnor som har varit med om sexuellt våld vill prata med en annan kvinna.
Många av männen som ringer har blivit misshandlade. De kan ha blivit misshandlade på en förläggning eller av någon som de har affärer med. Ibland finns det många problem. Det är vanligt att människor frågar om asyl, Migrationsverkets beslut och om regler på flyktingförläggningar. Frågor om myndigheter är också vanliga. Många behöver hjälp med översättningar av myndigheters beslut. – Ofta behövs det flera samtal för att reda ut problemen.
De som svarar i hjälp-telefonen arbetar gratis som volontärer. De har fått utbildning i av Brottsofferjouren om hur man möter människor i kris. De får inte berätta för någon annan vad de får höra. Volontärerna från andra länder är människor som vill hjälpa sina landsmän. Ninna Mörner säger att de i framtiden vill ge hjälp på fler språk.– Just nu söker vi volontärer som pratar turkiska och somaliska.
Även om en person kan tala svenska bra, är det bättre att få hjälp på sitt eget språk när man är i kris, säger Ninna Mörner. Det är lättare att beskriva vad som hänt och personen känner sig tryggare.
Varje år får drygt 40 000 personer hjälp av Brottsofferjourer. På deras hemsida www.boj.se kan du hitta en brottsofferjour nära dig. Där finns också information om brottsofferjourer på 14 andra språk än dem du kan få hjälp med på telefon.Det kostar inget att få hjälp av en brottsofferjour. De får pengar från företag och myndigheter till hyra av lokaler och annat som behövs.
Lätt svenska: Malin BergendalBrottsofferjouren Telefon: 0200-21 20 19 Språk: arabiska, bosniska, franska, kroatiska, persiska, ryska, serbiska, spanska, sydkurdiska, ungerska