Stockholms Fria

Hemlösa kritiserar polisrazzior

Riksförbundet för hjälp åt narkotika- och läkemedelsberoende, RFHL, och Föreningen Stockholms hemlösa går till starkt angrepp mot polisens räder mot de hemlösa under de senaste veckorna. Polisen har gått in på de hemlösas boplatser vid Högdalstoppen, Stadsgårdskajen, en parkeringsplats i Skarpnäck, Convictus och även på kvinnohärberget Klaragården.

- De går in och stör, hackar och röjer på de hemlösas boplatser under förevändning att de letar efter droger. De hittar säkert också det, men hur ska människor stå ut med hemlöshet om de inte drogar sig, säger Per Sternbeck, förbundssekreterare i RFHL.

Han menar att de hemlösa inte får någon hjälp att komma ur sitt missbruk. Trots att Stockholm har nästan 10 000 kända tunga narkomaner, finns det bara cirka 20 avgiftningsplatser, varav 8 hotas av nedläggning. Att få en försökslägenhet kan ta upp till 14 år och under tiden krävs total drogfrihet, något som ständigt kontrolleras med urinprov.

- I dag är den största avgiftningscentralen Kronobergshäktet. Där väljer samhället att lägga sina pengar. Samtidigt som politiker pratar om utbyggnad av fängelser skärs den offentliga missbrukarvården ner, säger Rolf Nilsson, ordförande i Föreningen Stockholms hemlösa.

Per Sternbeck och Rolf Nilsson menar att förra årets våldsdåd av psykiskt sjuka och missbrukande människor är en naturlig följd av att samhället vänder dem ryggen när de söker vård och i stället möter dem med batonger och ytterligare förnedring.

- Och de gör det trots att Carin Götblad, länspolismästaren, vid ett flertal tillfällen har sagt att sociala problem inte kan lösas med polisiära metoder. Men den senaste tidens aktioner är just ett försök att ge sig på sociala problem med polismakt, säger Rolf Nilsson

När SFT söker Carin Götblad ringer hennes presstalesman Rolf Göransson upp och säger att hon avböjer en intervju eftersom hon inte tycker att insatserna mot de hemlösa har ökat under senare tid.

Därför försöker SFT få någon klarhet någon annanstans hos polisen. Narkotikaroteln hänvisar till gatulangningsgruppen som tror att det är ordningspolisen som gjort en razzia. Men ingen av dem vi pratar med vet någonting om insatserna.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu