• Tre studenter vid Linköpings universitet vill slippa döda insekter på biologprogrammet. I dag är momentet obligatoriskt.
Fria.Nu

Biologistudenter vill inte döda insekter

På Linköpings Universitet vill tre studenter slippa döda insekter till en insektssamling som är ett obligatoriskt moment på biologprogrammet. De menar att de som framtida ekologer inte behöver en sådan detaljkunskap.

Tre studenter vid Linköpings universitet, Maria Grankvist, Kajsa Öberg och Alva Curtsdotter, vill ändra på faunistik- och floristikkursen som ingår i biologprogrammet för dem som har inriktningen gröna linjen med miljövård och ekologi. Där är det obligatoriskt för alla elever att göra en insektssamling för att få godkänt.

- Vi måste gå ut med håvar och döda insekterna med ättikseter. Först när de är torra och uppspända med nålar ska de artbestämmas, något som bara kan göras på fullvuxna exemplar. Det betyder att många unga exemplar måste kasseras, säger Maria Grankvist.

De tre studenterna menar att de vill bli ekologer och syssla med miljövård i framtiden och att det då räcker med att de kan se vilken familj en insekt tillhör. Det strider mot deras övertygelse att samla ihop en stor mängd insekter, döda dem och kasta bort överflödet för att sedan nåla upp dem som är kvar.

- Det handlar om respekt för naturen, därför har vi bestämt oss för att vägra att delta i insektsinsamlingen, säger Maria Grankvist.

Nu har Maria Grankvist, Kajsa Öberg och Alva Curtsdotter skrivit tre förslag på ändring av kursplanen. De vill flytta tyngdpunkten från det sterila labbet och dess nålar till att se insekterna levande i naturen och i samspel med den.

Ett förslag går ut på att studenten, om den vill, ska kunna byta ut insamlandet av insekter mot till exempel att studera levande insekter i dess naturliga miljöer.

Det förslaget tycker Jan Landin, lärare i faunistik vid Linköpings Universitet, är det bästa av dem.

- Jag har full förståelse för flickornas synpunkter. Jag ser det förslaget som det mest realistiska. Men det kräver mer personalresurser och kunskap. Sedan 1990-talet har resurserna per elev minskat med 50 procent, säger han.

Han säger också att anledningen till att varje elev måste ha en egen insektssamling beror på att de slits ut efter en tid, när eleverna arbetar med materialet. Och han påpekar att om studenterna väljer att inte bygga upp sin insektssamling kan de i framtiden heller inte arbeta med till exempel inventeringar där småkryp ingår.

Annalena Kindgren, utbildningsledare på Linköpings universitet, har inga andra synpunkter än att det är utmärkt att eleverna är delaktiga i kursutvecklingen.

- Vi ska börja arbeta med deras förslag efter semestrarna. Beslut kommer att tas i utbildningsnämnden för matematik- och naturvetenskap, säger hon.

På Stockholms universitet har studenter som vill slippa döda insekter under grundutbildningen i biologi däremot inga problem.

- Alla behöver inte göra en insektssamling. Under de senare åren har vi haft elever som av etiska skäl velat avstå. Det var inget problem, säger Bengt Karlsson, studierektor vid Zoologiska institutionen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu