Stockholms Fria

Politiker förskräckta över genusundersökning

SFTs undersökning av kommunala dagis i Stockholm gav nedslående resultat. Bara 8 av 476 dagis arbetar aktivt med jämställdhet. Vi har frågat ansvariga politiker om deras syn på resultatet.

SFTs undersökning av kommunala dagis i Stockholm visade att 8 av 476 förskolor arbetar aktivt med jämställdhet. Förskolorna ligger i regel i innerstadsområden, även om intresse för genusfrågor även finns hos förskolechefer och personal i förorterna.

Vad tycker politikerna om resultatet av undersökningen? Vi har talat med Stockholms skolborgarråd Erik Nilsson, som har det yttersta ansvaret för förskolorna i de 18 stadsdelarna. Vi har även frågat Jonny Nilsson, statssekreterare på utbildningsdepartementet, som vi hänvisades till eftersom förskoleminister Lena Hallengren nyligen fått barn.

SFT har gjort en undersökning om aktivt jämställdhetsarbete på dagis som visar att bara 8 av 476 kommunala dagis i Stockholm arbetar aktivt för jämställdhet. Hur ser du på det?

- Det verkar inte rimligt, säger Erik Nilsson, skolborgarråd.

- Usch då, är det så illa, säger Jonny Nilsson på utbildningsdepartementet.

På de åtta dagis som arbetar med jämställdhet är det pedagogen eller enhetschefen som tagit initiativet. Ska det vara så slumpartat? Finns det planer på en mer samordnad plan?

- Vi försöker nu genomföra förskoleplanen, där det är tydliga direktiv om jämställdhet på dagis. Vi vill utbilda personalen om hur man ska bemöta pojkar och flickor. Just nu håller vi seminarier i ämnet, säger Erik Nilsson.

- Det är ju så att det är just pedagogerna som ska komma med initiativet. Regeringen styr med läroplanen som säger att könsroller ska motverkas. Och det är yrkesgrupperna på dagis och politiker som ska se till att den följs. Men vi måste också puffa på och inspirera, och det kan vi göra genom Delegationen för jämställdhet i skolan, säger Jonny Nilsson.

Delegationen för jämställdhet i skolan, som förskoleministern har initierat, har 2,5 miljoner att fördela till jämställdhetsprojekt i hela landet. Räcker det?

- Dessa pengar borde främst användas till att öka kunskapen om hur man praktiskt arbetar med jämställdhet på dagis, säger Erik Nilsson.

- Resurserna på detta område kommer aldrig att anses som tillräckliga. Det kommer alltid att diskuteras. Men pengarna från delegationen ska, enligt regeringens intentioner, användas för att inspirera till ett ökat jämställdhetsarbete. Det praktiska arbetet att följa lagen är i första hand kommunernas ansvar, säger Jonny Nilsson.

Nu finns bara dagis som arbetar med jämställdhetsfrågor i områden där många intellektuella bor. Är det tillfredsställande?

- Nej, det behövs dagis som arbetar aktivt med jämställdhet överallt, säger Erik Nilsson.

- Det är klart att det är medvetna föräldrar som väljer dagis som arbetar för jämställdhet. Vår politik är att prioritera mindre gynnsamma områden. Men det är främst ett kommunalt ansvar. Vi kan bidra med den nya myndigheten för skolutveckling, som ska ta fram goda exempel och se till att läroplanen följs. Men visst behövs det mer än så, och det ska myndigheten och delegationen se över, säger Jonny Nilsson.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu