• Peta vill väcka människor med spektakulära metoder
Fria.Nu

'Bara grottmänniskor bär päls'

Med yxor i högsta hugg och klädda i djurpälsar, donerade av före detta pälsbärare, trotsade aktivister från Djurens rätt och People for the Ethical Treatment of Animals, PETA, sommarvärmen utanför riksdagen i dag. Genom budskapet "Bara grottmänniskor bär päls' vill organisationerna uppmana regeringen att lämna stenåldern och förbjuda pälsdjursfarmer.

- Genom den här manifestationen vill vi påminna politiker om att de bör anta förslaget om att förbjuda pälsfarmer till hösten. Redan nu är pälsdjursfarmer förbjudna i Österrike och i England och liknande förbud är på gång i Nederländerna och i Italien, säger PETA-medlemmen Daniel Rolke

PETA är en djurrättsorganisation som bildades 1980 i USA. Lokalorganisationer finns även i Storbritannien, Tyskland, Nederländerna och Indien. I Sverige finns ingen lokalorganisation ännu, men man har cirka 200 medlemmar.

De har samma ideologi som Djurens rätt och arbetar efter den enkla principen att djur inte är till för oss människor för att ätas, bäras, göra experiment på eller utnyttjas för underhållning. Ibland samarbetar PETA med Djurens rätt, till exempel vid demonstrationen i dag eller mot konstutställningen med döda djur på galleri Wetterlings i november.

- Men vi vill väcka människor med mer spektakulära metoder som den här manifestationen, säger Daniel Rolke.

PETA menar att på pälsdjursfarmer spenderar djuren sina liv i små, trånga burar där de lider både fysiskt och psykiskt innan de dödas genom att förgiftas, gasas, få anala elchocker eller genom gasning. De har dessutom väldigt lite skydd från klimatet och många djur lider och dör av värmeslag på pälsdjursfarmerna under sommaren.

I stället för skinn och pälsar vill PETA att man ska använda sig av de nya lätta syntetmaterialen, som Gore-Tex, som är effektiva för att hålla folk varma. Att ha fuskpäls eller ingen päls alls ligger mer i tiden med tanke på det ökade medvetandet om djurens lidande.

- Päls är en relik från urtiden, då det var det enda skydd som fanns mot kylan för det primitiva folket, säger PETA i ett pressmeddelande.

Fakta: 

Läs mer på:
www.peta.org

www.djurensratt.se

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu