Inledare


László Gönczi
Fria.Nu

Sluta göd den ryska björnen!

Det är med stor sorg jag ser att de forna så kallade kommuniststaterna väljer alltmer odemokratiska vägar, ofta i nationalismens tecken. På sitt sätt är det värst med Ryssland. Inte för att allt är värre där, utan för den enorma makt som nationen besitter.

Jag har varnat för tendenserna förr. Sannolikt fördomsfull på grund av min bakgrund. Ungern har måttligt roliga erfarenheter av tsarerna och deras moderna efterföljare. Och uttrycket 'den ryska björnen' var väl etablerat här när jag kom till Sverige.
Ett Ryssland styrt av Putin tänker hävda sig mot omgivningen. Nu senast kan man se hur Ryssland och därmed de samlade ryska medierna vältrar sig i antiestnisk propaganda. Man kan fråga sig om det är de eventuella antisemitiska böjelserna hos esterna som upprör eller om det är ifrågasättandet av den sovjetiska ockupationen. Faktum är att jag inte har sett så mycket av den ryska kampen för judarnas mänskliga rättigheter förrän ett monument i Tallinn skulle flyttas.

Över huvud taget blir jag lite mörkrädd över den betydelse en staty kan tillskrivas. Jag har sett Stalinstatyn falla, och Saddams (på tv förstås), så jag vet att dessa fall har ett enormt symboliskt värde för många. Men ändå, visst är det märkligt.
Att de rysktalande esterna ser sin trygghet hotad och demonstrerar mot estnisk nationalism och kramandet av den egna etniciteten är naturligt. Men vad har Moskva där att göra?
Ändå menar jag att vi i den någorlunda demokratiska delen av världen inte ska göda den ryska björnen med propagandaargument. Visst kan vi riva eller flytta statyer, men varför bara den som riktar sig åt ett håll? Hur ser det ut i Estland? Finns där inga fler som representerar en tveksam sak? Och hur ser de antiryska tongångarna ut? Hur är det med förekomsten av antisemitism? Där och här.

Ett annat exempel är de alltmer aggressiva satsningarna på det ryska försvaret. Putin skramlar med sina vapen (även om gasen verkar vara hans främsta kampmedel). Putin försöker resa en raserad sovjetisk förvarsmakt på fötter. Han hotar själv med ett kallt krig. Han skyller detta på USA. Och tyvärr har han rätt på ett vis. Den amerikanska förvarshysterin, som alltför ofta utnyttjas till direkta angreppskrig, är fullständigt oacceptabel! Placerandet av ett avancerat robotsystem i hjärtat av Europa är naturligtvis provocerande. Faktum är att inte endast Iran, som det hela påstås vara riktat mot, utan även omgivningen i övrigt borde bäva och protestera. Även vi! Men nu är det hetsporren Putin som gör det. Han får på detta sätt ett slags alibi för den dystra utvecklingen av ett nyligen befriat land.
I en brutal värld växer nya brutala ledare. Vi kan skälla på dem, så gott vi kan, men det avgörande är om vi istället kan bidra till att avbrutalisera världen. Etniska och rasistiska strömningar, 'vapen för fred', som de kallas, och hårda immigrationslagar är tyvärr allt annat än främmande för oss här i Sverige. Sådant brutaliserar. Vi kan bidra genom att värna det ryska folket istället för att göda den ryska björnen.

ANNONSER

© 2023 Fria.Nu