Stockholms Fria

En rysk dåre i gästspel på Aliasteatern

Det finns något härligt pockande i att komma in i en teatersalong som redan befinner sig i föreställningens magiska sken.

Med Gogols En dåres anteckningar i Stockholms Studentteaters gästspel på Aliasteatern bjuds det på denna känsla med bravur, med ljud, ljus och en till synes sovande ryss på scengolvet. Föreställningen, i regi och bearbetning av Christo Burman, för tankarna till så skilda element som Selma Lagerlöfs Kejsaren av Portugallien, tv-serien The Office med den uppblåsta mellanchefen David Brent och dagens självuppslukande dokusåpor, fyllda av kärlekstörstande själar.

Nikolaj Gogols text handlar om den stolta men kuvade ämbetsmannen Aksentij som plikttroget vässar direktörens pennor, trånar efter densammes ouppnåeliga dotter och hånas av sina kollegor. Slutligen söker Aksentij sin tillflykt in i vansinnet. Pjäsens protagonist är smärtsamt ensam, underfundig, bisarr och alldeles bedårande nihilistisk.

Med en enkel scenografi och en skådespelare med total närvaro vävs galenskapens magiska illusion fram i filmiska snapshots. Ämbetsmannen med det löjliga namnet Aksentij Ivanovitj Poprisjtjins gestaltas med en nerv och en känslighet som inte för tanken till studentteater. Håkan Järund, i rollen som dåren, för monologen framåt med ett egensinnigt tempo och en känslig mimik. Han har publiken helt i sin hand. De korta monologerna bryts elegant av ljudet och ljuset som tillför föreställningen än mer nerv. Aksentijs trånande svärmeri, hjärnspöken och slutliga anhalt på mentalsjukhuset gestaltas på ett varmt och mycket medmänskligt sätt. Det finns en burlesk humor i Gogols text, som i brottstycken bränner till på scenen, bland annat i en episod med en talande hund och dennes anteckningar.

Fakta: 

En dåres anteckningar av Nikolaj Gogol

Regissör och bearbetning: Christo Burman

I huvudrollen: Håkan Järund

Scen: Aliasteatern

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu