Stockholms Fria

Stillhet och praktfulla kläder

Dans är liv och rörelse. Ändå är stillheten påtaglig när man kommer in på Dansmuseets permanenta utställning. Det är högt i tak och vackert, men kanske lite dystert därinne. De tv-apparater som svagt smattrande visar upp olika filmklipp med afrikanska danser här och var i lokalen uppväger inte bristen på verklig rörelse.

Museet är annars ett lyckoland om man är intresserad av dräkthistoria - här finns ett stort antal dans- och balettdräkter utställda. Både västerländska, österländska och afrikanska sådana. I en monter kan man bland annat beundra kinesiska dräkter som används vid Yuju -en av Kinas yngre lokala teaterformer. De ljusa dräkterna är smyckade med blombroderier och ärmarna är sydda som fjärilsvingar. På huvudet bärs pärldiadem och hattar med fjärilsmönster.

Vi blir stående framför några balettdräkter där den äldsta är från 1839. I en monter ligger balettskor från 1800-talet i så små storlekar att de ser ut att ha tillhört barn. Söta är de dock.

Den på sin tid mycket omtalade Svenska baletten i Paris (1920-1925) ges ganska stort utrymme på museet. Baletten beställde kostymer, dekor och libretton av dåtidens ledande modernister inom konst, litteratur och musik, som till exempel de Chirico, Leger och Jean Cocteau.

Ryska baletten i Paris ägnas också mycket plats. Dansmuseet har en av världens främsta samlingar kostymer från denna epok (1909-1929), och man visar några i taget. Många av kostymerna är ritade av stora bildkonstnärer som Leon Bakst, Mikhail Larionov och Henri Matisse.

Vi gör reflektionen att den utlovade västerländska danshistorien enbart består av baletthistoria. Var finns folkdanserna och olika modedanser under historien?

På en vägg hänger vackra, livfulla teckningar föreställande Isadora Duncan som var en av det tidiga 1900-talets banbrytare inom dansen. Duncan blev berömd för sin barfotadans och sitt propagerande för kroppens frihet. Hon var även en orädd förespråkare för kvinnans rättigheter.

Dansmuseet har mer att bjuda på än den permanenta utställningen. Man ordnar lunchkonserter och träffar där besökare kan pröva lite annorlunda danser, som engelska danser från 1600-talet. Under våren har man haft en inspirerande utställning med foton av Mats Bäcker som lyckas ge liv åt både punk och opera. I höst ser vi fram emot en utställning med fotografen Eadweard Muybridge som i slutet av 1800-talet blev pionjär för sitt sätt att fånga människor och djur i rörelse.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu