Fria.Nu

Mendía erkänner order om att kasta folk i havet

HASH(0x8774d8)

Människorättsorganisationer säger att upp till 30 000 personer försvann under militärjuntans diktatur. De som försvann var bland annat politiskt aktiva personer som stod till vänster. De flesta som försvann blev mördade.

Luis María Mendía är en pensionerad vice-amiral. Han har hus-arrest sedan förra året. Han är anklagad för många brott, bland annat brott som militärer gjorde vid Argentinas värsta tortyrcenter under diktaturen – marinens mekaniker-skola Esma. Cirka 5 000 fångar kom till Esma, och de flesta syntes aldrig mer till.Adolfo Scilingo är en före detta kapten i marinen. År 1995 sa han i en bok att man kastade levande fångar i havet från flygplan. Många människor blev arga och upprörda.Scilingo säger att Mendía kallade samman alla officerare år 1975. Han sa till dem att man planerade att döda personer som inte var patriotiska och som var fiender till staten.900 officerare var med på mötet. Mendía sa att de skulle tortera fångar och slänga dem i havet levande från flygplan. Han sa att de skulle göra så för att skydda den västliga kristna ideologin.Mendía blev åtalad redan för 20 år sedan, tillsammans med andra höga militärer och medlemmar i juntan. De blev åtalade för brotten vid Esma. Men de fick amnesti år 1989 av Carlos Menem, som var president då.År 2005 tog man bort lagarna om amnesti för brott under diktaturen. Man kunde åtala de misstänkta för brotten vid Esma igen. Mendía sa då att det var fel att gripa de unga officerarna som följde hans order. Han sa att de var hjältar som hade kämpat modigt mot terrorister och fiender till staten.– Officerarna gjorde aldrig mer än deras befäl hade sagt. De lydde alltid, sa han.

Sedan man tog bort amnestilagarna har en del höga militärer börjat erkänna sina brott. De vill att de lägre militärerna som lydde deras order ska bli frikända. Förra veckan erkände Mendía att han gav order om de så kallade döds-flygningarna mellan år 1976 och 1983.

Enrique Fukman var fånge på Esma, men han överlevde. Han säger att Mendías vittnesmål visar något viktigt.– Vi har alltid sagt att officerarna lydde order från sina chefer. Men de är alla skyldiga. Man kan inte bara åtala cheferna, säger han.Fukman var fånge på Esma från november 1978 till februari 1980. Han berättar för nyhetsbyrån IPS att det fanns celler där alla fångar hade huvor. En dag i januari förde man bort 40 av dessa fångar och tog med dem på dödsflygningar.Buenos Aires (IPS)

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Lesbiska kräver lika rätt

Argentinska myndigheters vägran att låta ett lesbiskt par gifta sig har lett fram till ett rättsfall där homosexuella nu kräver samma rättigheter som heterosexuella.
- Vi kräver samma rättigheter som staten ger alla heterosexuella par och menar att vi annars utsätts för diskriminering, säger María Rachid.

Tortyrcentrum blir museum

När Argentina var en militärdiktatur blev människor torterade på en hemlig plats. Marinens mekanikerskola ESMA var i verkligheten ett hemskt tortyrcentrum. Nu ska det bli museum i huset.

Tortyrcentrum blir museum

Under den argentinska militärdiktaturen utgjorde marinens mekanikerskola ESMA landets mest ökända tortyrcenter. Nu har en koalition av människorättsgrupper fått överta lokalen och planen är att förvandla den hemliga tortyrcentralen till museum.

© 2022 Fria.Nu