Fria.Nu

Tortyrcentrum blir museum

Under den argentinska militärdiktaturen utgjorde marinens mekanikerskola ESMA landets mest ökända tortyrcenter. Nu har en koalition av människorättsgrupper fått överta lokalen och planen är att förvandla den hemliga tortyrcentralen till museum.

Under militärdiktaturen mellan 1976 och 1983 var ESMA en ökänd plats. Nu ska platsen förvandlas till ett museum för att inte minnet av det 'smutsiga kriget' mot verkliga eller misstänkta dissidenter ska falla i glömska. ESMA, som ligger i centrala Buenos Aires, är en av de viktigaste symbolerna för repressionen under diktaturen.

Lokalerna bär tyst vittnesbörd om tortyren som drabbade de närmare 5000 politiska fångar som fördes till marinskolan, varav de flesta sedan försvann spårlöst.

Människorättsorganisationer lyckades genom påtryckningar på regeringen få marinen att överge ESMA och det 19 hektar stora markområdet med dess 15 byggnader.

Att en del av området kommer att förvandlas till ett minnesmuseum är redan klart, medan det ännu inte är bestämt vad som kommer att ske med resten av området.

1998 skrev den dåvarande presidenten Carlos Menem under en uppgörelse om att byggnaderna skulle rivas och en park anläggas på platsen tillsammans med ett minnesmonument.

Människorättsorganisationer motsatte sig dock planerna och lyckades blockera rivningsbeslutet, och lokalerna fortsatte tills vidare att tillhöra marinen. Nu har dock president Néstor Kirchners regering överlämnat lokalerna till de lokala myndigheterna, som länge stött aktivisternas mål att förvandla området till museum.

Det officiella överlämnandet av fastigheterna skedde på onsdag - samtidigt som 28-årsdagen av den statskupp som ledde fram till en av Latinamerikas blodigaste diktaturer infaller.

Enligt de officiella siffrorna såg säkerhetstjänsten till att 9 000 människor försvann spårlöst. Men människorättsorganisationer menar att den verkliga siffran snarare ligger på 30 000 försvunna. Paraplyorganisationen Öppet minne består av nio olika organisationer som bildades i syfte att hålla minnet av statsterrorismen vid liv. Gruppen har sedan 1999 arbetat med flera olika projekt som syftar till att tydliggöra de fler än 300 hemliga häkteslokaler som under diktaturen användes för att spärra in och tortera politiska fångar.

Planen på att skapa ett minnesmuseum vid ESMA är en del av denna målsättning. Familjerna till offren har bidragit genom att skänka dokument, foton och personliga ägodelar som tillhör de personer som hölls fångna vid centret.

Vissa fångar födde barn medan de satt vid ESMA och tilläts ha barnen i flera veckor eller till och med månader, innan kvinnorna mördades och deras barn 'adopterades' bort till familjer med kopplingar till regimen.

I fredags mötte president Kirchner 30 överlevande före detta fångar vid ESMA för att tillsammans med dem besöka tortyrcentret.

De före detta fångarna hade svårt att hålla känslorna tillbaka när de åter besökte platsen för sitt lidande. För många var det första gången de återvände sedan de släpptes.

- Det känns som ett sätt att komma till ett avslut, säger Manuel Franco, som befann sig på ESMA i 46 dagar 1979.

Enligt människorättsorganisationer överlevde ungefär 100 människor tiden i tortyrcentret. De andra som fördes hit har sedan dess förblivit 'försvunna'.

I samband med onsdagens 28-årsdag av kuppen kommer familjerna till offren och människor som överlevde tiden i häktet att hänga upp bilder av de försvunna på det stängsel som omger ESMA. De kommer även att delta i en ceremoni där Kirchner formellt överlämnar byggnaden till koalitionen.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Lesbiska kräver lika rätt

Argentinska myndigheters vägran att låta ett lesbiskt par gifta sig har lett fram till ett rättsfall där homosexuella nu kräver samma rättigheter som heterosexuella.
- Vi kräver samma rättigheter som staten ger alla heterosexuella par och menar att vi annars utsätts för diskriminering, säger María Rachid.

Tortyrcentrum blir museum

När Argentina var en militärdiktatur blev människor torterade på en hemlig plats. Marinens mekanikerskola ESMA var i verkligheten ett hemskt tortyrcentrum. Nu ska det bli museum i huset.

© 2022 Fria.Nu