Amerikanska trupper dödar journalister i Irak
Amerikanska trupper i Irak har dödat minst sex reportrar eller assistenter under kriget eller dess efterdyningar. Ytterligare två journalister misstänks ha dödats av amerikanska truppers eld. Reportrar utan gränser kräver nu att Pentagon genomför undersökningar och offentliggör undersökningsmaterialet.
Reportrar utan gränser kämpar för pressfrihet över hela världen. Organisationen driver olika kampanjer och rapporterar om hur journalister och mediearbetare behandlas.
Under kriget i Irak och den efterföljande ockupationen rapporterar Reportrar utan gränser att minst 23 mediearbetare (inklusive assistenter) har dödats då de utfört sitt arbete. Av dessa 23 har minst sex dödats av amerikanska trupper.
Ytterligare två mediearbetare rapporteras ha fått sätta livet till den 19 april. De två dödade och ytterligare en kameraman som blev skadad under beskjutningen uppges ha befunnit sig på väg till Samarra 12,5 mil norr om Baghdad. De tre arbetade för den Irakiska tevekanalen al-Iraqyia. Den ene var reporter och den andre var chaufför.
Enligt al-Iraqyia blev teamet beskjutet när de filmade en amerikansk militärbas. Reportrar utan gränser kräver att Pentagon ska inleda en rättvis och omfattande undersökning om de två dödsfallen.
Samtidigt skickade Reportrar utan gränser en förfrågan att få tillgång till rapporten av amerikanska armén angående en dödsskjutning den 18 mars. Då var det en reporter och en kameraman från tevebolaget al-Arabiya som sköts ihjäl nära en amerikansk vägtull. De undersökte följderna av ett raketanfall mot hotellet Burj al-Hayat i Baghdad.
Amerikanska armén hävdar att det rörde sig om "oavsiktlig" eld. Soldaterna uppges ha skjutit mot en volvo som forcerat vägspärren och att journalisterna "träffats av fyra till sex kulor som var riktade mot volvon".
Reportrar utan gränser har ansökt om att få se rapporter från fler incidenter, bland annat från bombningen av den arabiska tevekanalen al-Jazeeras kontor i Baghdad 8 april 2003, då reportern Tariq Ayyub, och från beskjutningen av Meridien Palestine Hotel samma dag. Flera representanter från internationell press befann sig på hotellet och två kameramän dog vid attacken.
Den amerikanska armén svarade 3 december 2003 att "på grund av verksamhetens takt och svårigheterna att kommunicera med en aktiv krigszon räknar vi med en ansenlig väntetid med att färdigställa de efterfrågade dokumenten". Den 20 april uppgav Reportrar utan gränser att de ännu inte fått de efterfrågade dokumenten.
Under 2004 uppges 12 journalister och 6 mediaassistenter ha dödats, och 134 journalister satts i fängelse.