Fria.Nu

Svårt för handikappade att få arbete

Det är alldeles för svårt för handikappade att få arbete. Det slår Handikappombudsmannen tillsammans med flera fackliga organisationer fast i en rapport som presenteras i går.

Bland annat kritiseras regeringen för att man inte sätter tillräckligt tryck på arbetsköparna att anpassa arbetsplatserna.

Många handikappade både skulle kunna och vill ha ett arbete, med rätt förutsättningar, men bara en dryg femtedel av dem som har någon ersättning från försäkringskassan finns idag på den öppna arbetsmarknaden.

60 procent har ingen sysselsättning alls, enligt den rapport som bland andra handikappombudsmannen överlämnar till regeringen på tisdagen.

Ekonomen Thomas Isaksson har en ovanlig skelett- och ledsjukdom som gjort honom kortväxt och som minskar rörligheten. När han förlorade sitt arbete efter många år tvingades han att gå arbetslös 18 långa månader och såg hur arbetsgivarna valde bort honom.

- Det var väldigt svårt att få jobb som dök upp och av de jobb jag sökte var det få som kallade till intervju. Där jag blev kallad så tyckte jag att jag hade mycket mer att bevisa än en så kallad frisk människa. Det kändes som om man sållades bort. Men i många fall kan en handikappad göra ett väl så bra jobb, säger han till Ekot.

Problemen är både arbetsköparnas rädsla för krångel och dålig anpassning av arbetsplatserna. Enligt handkappombudsmannen handlar det om diskriminering.

I rapporten kritiseras också regeringen för passivitet, att man inte drivit på frågorna om skärpt lagstiftning och tuffare tillämpning av diskrimineringslagen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu