• Anna Lindh och Margot Wallström, här på en valaffisch under Ja-kampanjen förra året, porträtteras tillsammans med Mona Sahlin av Jesper Bengtsson.
Stockholms Fria

En djupdykning i den svenska partipolitiken

Med sin egen erfarenhet som aktiv i först SSU och sedan socialdemokraterna som språngbräda rannsakar Jesper Bengtsson den socialdemokratiska rörelsen under de senaste 20 åren. Han nämner själv i bokens inledning att den är skriven i skuggan av två bakslag för svensk demokrati: det politiska etablissemangets nederlag i folkomröstningen om EMU samt mordet på Anna Lindh - en lysande politisk ledare.

Bengtsson menar att de politiska partierna är skapade för ett annat samhälle, det vill säga det samhälle som rådde för 30 år sedan och detta leder till att de i dag är aningen förvirrade. De händelser och frågor som utvecklat socialdemokratin till vad den är i dag tas upp i boken men det ligger mycket fokus på tre starka kvinnliga personligheter: Anna Lindh, Mona Sahlin och Margot Wallström. Bland annat tar han upp hur dessa tre gick från att vara EU-skeptiker till att vara några av de mest positiva till det europeiska samarbetet. Han menar också att dessa tre banat väg för en självklar plats i storpolitiken åt frågor rörande bland annat feminism och miljö. Miljöfrågorna får ett speciellt kapitel där han börjar med att berätta om fältbiologernas entré i SSU för att sen rota runt i begreppet 'rödgrön röra'. Han vill också betona i kapitlet om feminismens utveckling att den under åttiotalet inte alls var en självklar del i socialdemokratin utan snarare något som skulle argumenteras emot. Det var Mona Sahlin och Gudrun Schyman som visade vägen för såväl feministiska som homosexuella och invandrarnätverk.

Mot slutet av boken tar Bengtsson upp att förnyelsen på sätt och vis stannat upp. Jämställdhetsfrågorna gör inga större framgångar och miljöfrågorna behöver ges extra ljus i samband med de problem vi står inför i dag. Därefter försöker han svara på vad som krävs för att trögheten ska släppa. Den som vill djupdyka i den svenska politiken och det parti som dominerat politiken de senaste 20 åren bör läsa Bengtssons bok. Han är ledarskribent på Aftonbladet och genom sitt långa engagemang har han stor kunskap i ämnet. Men det är ingen bok att slöläsa, man måste vara koncentrerad och för att få ett sammanhang krävs en pärm till pärmläsning.

I ett för tillfället ganska rörigt politiskt Sverige kan boken ge en del klarheter.

Fakta: 

Litteratur
Det måttfulla upproret - Lindh, Sahlin, Wallström och 20 år av politisk förnyelse

Författare: Jesper Bengtsson

Bokförlag: Norstedts

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sista natten med Refused

Förra lördagen stod de på Annexet i Stockholm och i kväll är det final på Exel Arena i Umeå där det hela en gång började. Elin Herlitz tar farväl inför Refused sista spelning.

Fria Tidningen

Veckan då svälten kom till stan

En båt med 70 flyktingar nådde Stockholm i förra veckan. Men flyktingarna var kopparstatyer – en uppseendeväckande installation av den danske skulptören Jens Galschiöt.

Fria Tidningen

Ett smörgåsbord av livslust

Lokala verksamheter, miljömedvetenhet, internationella utbyten och massor av himmelsk och jordnära musik. Elin Herlitz rapporterar från en festival som i 16 år hållit världsmusikens fana högt. Men egentligen kan Urkult inte refereras, bara upplevas.

Fria Tidningen

Urkult – så väärt det

Den "vänliga" folk- och världsmusikfestivalen Urkult är över för i år, men många besökare kommer för alltid minnas regnet, leran, dansen och eldarna - för att inte tala om stunderna av kärlek. Elin Herlitz är lyrisk.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu