Lättare vara radikal på avstånd
- När vi möts och pratar, förlorar vi rädslorna vi har för varandra, säger Carmen Blanco-Valer. Hon är en av dem som planerat och arrangerat Uppsala Social Forum.
- Mötet har inga fastslagna mål, fortsätter hon. Det är demokratiskt samtal om hur framtiden kommer att se ut. Folk från olika sammanhang träffas och lär känna varandra.
I Uppsala är ett femtiotal företag och föreningar medarrangörer.
Framförallt är det Solidaritets- och miljöorganisationer, men där finns också etablerade föreningar som Kommerskollegium och Kommunal.
- Det finns en fastslagen riktning i diskussionerna, menar Carmen Blanco-Valer. Vi samlas som en reaktion mot nyliberalismens rike, mot krigets rike, mot den ekonomiska marknadens rike. Social Forum är mångfaldig. Det är ingen som har patent på hur den nya världen kommer att se ut.
Medan vi pratar skyndar Anders Linder förbi på väg från ett av sina showframträdanden. Han försvinner bort mellan en grupp mot kärnvapen och några människor som diskuterar vattenkriget i Bolivia.
- Det är också viktigt att ta ett lokalt perspektiv på de globala frågorna, säger Carmen Blanco-Valer. Det är alltid lättare att vara
radikal om avståndet är stort. Bland annat hoppas vi att få igång ett antal studiecirkel som uppföljning till mötet. Cirklar där vi kan ta upp hur vårt leverne i Uppsala påverkar och påverkas av den globala situationen.