Fria.Nu

Hedershotade flickor kan få hjälp på nytt center

På det nya Stöd- och rådgivningscentret på Kungsholmen i Stockholm kan flickor med invandrarbakgrund få hjälp om de hotas av sina familjer. Där kan de få råd och stöd och även skyddat boende.

För två veckor sedan öppnade man ett stöd- och rådgivningscenter för hedershotade unga kvinnor på Kungsholmen. Centret vänder sig till flickor mellan 13 och 20 år.

Flera politiker har funderat på hur man ska kunna skydda och hjälpa hedershotade flickor och det är därför man har öppnat centret. Först öppnade man ett skyddat boende i april 2002. Flickor som har problem med sina familjer kan få hjälp på mottagningen. De behöver inte säga vad de heter och de kan få hjälp med kontakt med de sociala myndigheterna och skyddat boende.

- Andra vuxna tror inte på flickorna. De tror ofta att flickorna överdriver och kanske bara vill vara ute sent om kvällarna. Men deras problem är inte vanliga tonårsproblem, säger Anders Börjes, som är institutionschef både på centret och det skyddade boendet.

Han säger att många flickor väntar länge innan de ber om hjälp. En del familjer tycker att man inte ska be om hjälp hos myndigheter. Familjen ska lösa problemen.

Anders Börjes och Sara Blombergson är socionomer. Sara Blombergsson har även arbetat på det skyddade boendet för flickor med invandrarbakgrund.

- De som kommer till oss har ofta haft det svårt länge. De får inte träffa vilka vänner de vill, får inte vara klädda som de vill, inte välja den man de ska gifta sig med, eller röra sig fritt i samhället. Hela deras liv kontrolleras med våld eller hot om våld, säger Sara Blombergson.

En flicka som kommer dit kan få råd och hjälp. Är hotet från hennes familj stort, kan hon få skyddat boende. Ibland kan hon få skyddat boende i en annan kommun.

Efter det skyddade boendet kan flickan först få bo hos en jourfamilj. Sedan får hon komma till ett familjehem. I vissa fall kan hon få en lägenhet

- Ofta behöver flickorna få en spärr i folkbokföringen. Det betyder att ingen kan söka hennes adress. Än så länge har vi inte behövt kvarskrivning eller byte av identitet. Några har fått livvakter under en tid, säger Sara Blombergson.

- Många flickor börjar längta tillbaka till sin familj. Några flyttar tillbaka till familjen, men söker sig tillbaka till det skyddade boendet när familjen inte vill förstå.

Vem tar då hand om familjen?

- Visst är det viktigt att även stödja familjerna. Men vi stödjer flickorna, de är de som blir slagna och hotade. Det är viktigt att de känner sig trygga med oss. Vi kanske är de första som tar deras problem på allvar, säger Sara Blombergson.Flickor med syskon i samma situation blir utredda av de sociala myndigheterna. Ibland får de familjeterapi. Vissa socionomer är utbildade i mångkulturella frågor. Socialdistrikt kan även se till att familjer kommer till Orienthälsan, som arbetar mycket med hedersrelaterade problem i familjer.

- Familjen behöver tänka annorlunda. De ser ofta inget fel i att kontrollera flickorna med våld och hot. Men de som arbetar med dessa familjer behöver också mer kunskaper om olika kulturer och det måste bli en bättre integrering i det svenska samhället, säger Anders Börjes.

Fakta: 

Stöd och rådgivningscentret
* Stöd och rådgivningscentret har öppet 9-16:30, ondagar till 20:00
Tel: 08-508 44 558, 08-508 44 559
* Svenska myndigheter tror att det kan finnas 1 500 - 2 000 hedershotade flickor i Sverige, men det kan kan vara fler.
Av de 70 flickor som bott på det skyddade boendet gjorde hälften en polisanmälan. Fyra ledde till fällande domar

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu