• En högerextremist grips vid gatufesten
Stockholms Fria

Fotbollshuliganer och högerextrema ville bråka på Reclaim

På Reclaim the Citys gatufest vid Karlaplan den första maj försökte både 'vit makt-anhängare' och 'fotbollshuliganer', som polisen kallar dem, komma dit och sabotera. SFT har talat med polisen och de olika Stockholmslagens supportergrupper.

- Det var fotbollshuliganer från AIK, Djurgården och Hammarby, och för en gång skull höll de sams, berättar Kjell Lindgren som är polisens presstalesman.

Johan Arvidsson på Länskriminalens underrättelsetjänst säger att

fotbollshuliganerna gick samman för att 'försvara sin stadsdel'. Bland dem fanns en del högerextremister som ville störa ungdomarna.

- De olika lagens supportrar träffades på olika ställen innan de gjorde gemensam sak, säger Björn Persson som arbetar vid den speciella supportergruppen inom polisen.

Björn Persson håller med om att det finns högerextrema personer bland huliganerna. Johan Arvidsson och Björn Persson är också ense om definitionen på en huligan: En ungdom som vill bråka vid idrottsevenemang och då särskilt vid fotbollsmatcher.

Under gatufesten beslagtogs olika sorters vapen och tillhyggen och 115 personer transporterades bort i en inhyrd SL-buss till Ulriksdal och Stora Mossen. Exakt vilka grupperingar de kom från vet inte polisen i dag.

På Karlaplan fortsatte ungdomarna att dansa och umgås. Victoria Granroos var där och blev inte på något sätt provocerad av poliserna som undersökte deras väskor.

- Jag uppfattade det bara som en säkerhetsåtgärd, de var inte otrevliga på något sätt, säger Victoria Granroos.

Även Torbjörn Granrot som var där och spelade salsamusik tycker att det var en glad och positiv stämning bland de cirka 1 000 deltagarna och att polisen uppträdde bra.

- Poliserna var ovanligt lugna och sansade, säger han och jämför med tidigare års fester.

Mot slutet av gatufesten bröt sig ett hundratal ungdomar ut genom polisens avspärrningar och vandaliserade bland annat bilar och skyltfönster. Ett tiotal greps.

Hur ser då de olika lagen på att högerextremister och nynazister organiserar sig kring deras klubbar?

- Det är professionella bråkstakar som sätter på sig våra tröjor. Vi tar naturligtvis avstånd från sådant, säger Hammarbys Henrik Appelkvist.

Han menar att det varit ett problem med att människor i fotbollens namn bråkar och slåss, men att de tre Stockholmslagen har samarbetat med varandra för att öka säkerheten på arenorna med publikvärdar och ordningsvakter. Hammarby har även regelbundna träffar med sina supportrar för att berätta om lagar och förordningar.

Gör ni något aktivt för att förändra attityder hos supportrarna?

- Det är inte svensk fotbolls problem att ta itu med högerextremister och nynazister. Visst kan vi stötta dem, men det är inte vår sak att gå i bräschen för att ändra deras attityder, säger Henrik Appelkvist.

Mats Jonsson från Djurgårdens supportergrupp Kaminerna håller med. Som organisation är Djurgården opolitisk och supportrarnas politiska åsikter representerar ett genomsnitt av samhällets, menar han. Han berättar att det tidigare fanns ett stort problem med högerextremism och rasism bland supportrarna.

- Då tog supportergruppen själv hand om problemet genom att diskutera människors lika värde och hur man är mot varandra, säger Henrik Appelkvist.

Han menar att Djurgården numera inte har några stora problem med nynazister och högerextremister, men att stämpeln ändå finns kvar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu