Fria.Nu

Många kvinnor rädda för våldtäkt

Omkring 60 procent av de yngre kvinnorna är rädda för att bli våldtagna och mer än hälften vågar inte gå ut ensamma på kvällarna. Det visar en undersökning av Länsförsäkringar, som intervjuat 7.800 svenskar.

Varannan kvinna i Sverige känner oro för att drabbas av någon typ av våldbrott som att bli rånad, överfallen och misshandlad. Fyra av tio kvinnor uppger att de är oroliga för att bli våldtagna. Bland unga kvinnor i åldern 16-29 år oroar sig drygt sex av tio för att de ska bli våldtagna.

För att förebygga att drabbas av brott och skada är det drygt varannan kvinna som säger att de undviker att gå ut ensamma på kvällen och natten. Samma siffra för männen är knappt två av tio. 12 procent av kvinnorna, jämfört med 4 procent av männen, har med sig något för att skydda vid överfall.

Av samtliga intervjuade kvinnor är 41 procent rädda för att bli våldtagna. Men regionala skillnader finns. I Norrbotten är 20 procent oroliga för våldtäkt medan siffran för Skåne är 50.

-Kvinnor känner sig utelämnade, inte sedda av rättsväsendet, säger Jenny Westerstrand, genusforskare, vid Uppsala Universitet, till Rapport.

Nästan sex av tio svenskar uppger att de känner sig osäkra på om polisen ska kunna skydda dem mot brott.

Rapporten Läns-undersökningen 2004, presenteras i sin helhet på tisdag. Totalt har 7800 svenskar mellan 16 och 69 år telefonintervjuats under tiden 25 februari - 16 mars. Även frågor om oro oro för andra saker, till exempel oro för brand, inbrott, att skada andra i trafiken, har ställts i intervjuerna.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu