• Syndikalister och buddister samsade om utrymmet på Sergels torg.
Fria.Nu

Syndikalister och buddister samsades på Plattan

Morgonpigga första maj-firare samlades på Södermalm för att hedra minnet av dem som kämpade mot fascismen under spanska inbördeskriget. Senare anslöt sig många av dem till Syndikalisternas samling på Sergels torg. I år fick de dela platsen med buddister eftersom polisen dubbelbokat platsen. Lars Ohly gick till hårt angrepp mot Göran Persson och socialdemokraterna när han premiärtalade på första maj i Kungsträdgården.

Cirka 500 första maj-firare samlades redan halvtio vid statyn La Mano på Södermalm för att hedra minnet av de kämpade och stupade mot fascismen under det spanska inbördeskriget. Flera fackförbund och partier möte upp med tal.

En av talarna var Sofia Kalpazidou från Stockholms LS, som uppmärksammade vikten av att klasskampen måste vara internationell och att de som åkte till Spanien är ett bra exempel på det. Däremot var hon mindre nöjd med fackens brist på solidaritet i dag, bland annat då det gäller de så kallade papperslösa. Hon manade facken att organisera sig tillsammans med de papperslösa, att visa solidaritet, i stället för att kontrollera.

En stor del av deltagarna, mestadels diverse anarko-grupper, lämnade sedan manifestationen för att bege sig till syndikalisternas demonstration på Sergels torg.

På Sergels torg fanns redan Buddhas anhängare på plats när syndikalister strömmade till. Polisen hade gett tillståndet för Sergels torg till Buddha-anhängarna.

I tåget mot Stortorget sågs många plakat som manade till solidaritet med de 'papperslösa'. Det var även temat i flera tal som hölls på Stortorget. SAC har under senare tid arbetat mycket med den frågan. Talarna manade till solidaritet, kvinnokamp och klasskamp. Anarkafeministkören och Radical Cheerleeders uppträdde.

Vänsterpartiets Lars Ohly marscherade med Ung vänsters tåg från Medborgarplatsen. När tåget passerade slussen hade någon klätt Katarinahissen med en banderoll som det stod Socialism på. Även Karl XII i Gamla stan hade försetts med en röd fana. När ung vänster passerade slottet hördes slagord om att ockupera byggnaden med 800 rum.

Väl framme i Kungsträdgården fick Ohly publiken att bua åt Göran Persson när han inledde talet med en reflexion angående statsministerns möte med George W Bush:

- Där sitter Göran Persson och tittar kärleksfullt på USAs president, samtidigt som denne lägger ut texten om att USA ska fortsätta bomba fattiga människor i Fallujah, sade Ohly.

Han krävde också att Sverige ska lämna EU och angrep även Göran Perssons förslag om övergångsregler för de nya EU-medborgare, som riksdagen i onsdags sa nej till.

- Beslutet är ett nederlag för högern och för dem som spelar på främlingsfientliga stämmningar i landet, sade Ohly som fick applåder av åhörarna.

Ohly skällde också ut socialdemokraterna för för att de vill utveckla EU till en superstat utan att folket får rösta om den nya EU-konstitutionen.

- Persson brukar ju lyssna till Tony Blair. Nu finns det för en gångs skull anledning till det, sade Ohly med hänvisning till den brittiske premiärministerns beslut om en sådan folkomröstning, sade Ohly.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu