• Katarinahissen klädd i en banderoll "socialism"
Stockholms Fria

Ohly kritiserade Persson under första maj-firandet

I Stockholm kläddes Mariahissen med en banderollen 'socialism'. Vänsterledaren Lars Ohly kritiserade USA:s dominans som stormakt. Även minnet av den mördade utrikesministern Anna Lindh och hennes arbete för ett utvidgat EU hedrades.

I en solig Kungsträdgården i Stockholm, gick Vänsterpartiets ledare Lars Ohly till angrepp mot socialdemokraterna, statsministern och storkapitalisterna.

- Vi kräver en utrikespolitik som inte bugar och bockar för USA, sade Ohly, med anledning av Göran Perssons statsbesök hos George Bush.

Persson kritiserades också för att spela främlingsfientliga krafter i händerna. Ohly välkomnade att förslaget till övergångsregler för EU:s nya medborgare röstats ned i riksdagen.

- Regeringens förslag var utformat som ett rent gästarbetarsystem, sade han inför skarorna, där fanor med "Leve maoismen" samsades med venzuelanska flaggor och banderoller för svensk-kubanska föreningen.

.

Nästa mål är en folkomröstning om EU:s planerade konstitution.

- Persson brukar ju lyssna till Tony Blair. Nu finns det för en gångs skull anledning till det, sade Ohly med hänvisning till den brittiske premiärministerns beslut om en sådan folkomröstning, sade Ohly.

Även minnet av Anna Lindh och hennes politiska gärning för demokrati och mänskliga rättigheter hedrades. Många bar ett märke i silver, ljusblått och rött med hennes porträtt på.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin, som gick i demonstrationståget i Norrköping, vill se rejäla satsningar på de som slagits ut från arbetsmarknaden.

- Jag tror det är viktigt med en ordentlig satsning på utbildning, ett nytt kunskapslyft. Frågan om att allt fler hamnar mellan de sociala välfärdssystemen, att man är för frisk för att vara sjuk för Försäkringskassan och för sjuk för att arbeta för Arbetsförmedlingen, då räcker inte välfärdssystemen till. Det är fullkomligt oacceptabelt, säger Wanja Lundby-Wedin.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu