Fria.Nu

Riksdagen sade nej till övergångsregler

Det blir inga övergångsregler för de nya EU-medborgarna. I riksdagen vann motförslaget över regeringens förslag.

Motförslaget kom från centern, kristdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet. Det innebär alltså inga övergångsregler i samband med att EU utvidgas den 1 maj.

Socialdemokraterna, moderaterna och folkpartiet ville ha övergångsregler. Men de kunde inte enas om ett gemensamt förslag och fick därför ingen majoritet vid omröstningen. Rösternasiffrorna blev 182 - 137.

Debatten i riksdagen om övergångsregler pågick i över fyra timmar.

- Utvidgningen är en milstolpe och det är viktigt att den sker på ett bra sätt. Det behövs övergångsregler för en smidig integration, sade migrationsminister Barbro Holmberg och påminde om de stora skillnader som finns i löner och standard mellan de gamla och de nya länderna.

Folkpartiets gruppledare Bo Könberg anser att regeringens krav, att de som vill flytta hit och arbeta ska söka arbete och ordna bostad hemifrån, förstör möjligheten till fri rörlighet för de nya EU-medborgarna.

- Regeringens skrivelse går alldeles, alldeles för långt. Det innehåller en mängd bestämmelser utöver det enkla förslag som vi vill ha, att man ska kunna försörja sig, sade Könberg i debatten.

I talarstolen avlöste Ulla Hoffmann (v), Birgitta Carlsson (c) och Mona Jönsson (mp) varandra. Alla tre talade om vikten av lika behandling av alla EU-medborgare.

- Vi vill inte dela in Europa i ett A-och B-lag, vi vill ha icke-diskriminering och jag tror inte att människor från Östeuropa vill komma hit för att leva på bidrag, sade Ulla Hoffmann.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu