Stockholms Fria

Svensk-marockan frigiven i Danmark

Den 38-årige svensk av marockansk ursprung som suttit häktad i Danmark släpptes i dag fri, rapporterar SVT.

Mannen hade begärts utlämnad till Marocko, men det danska justitiedepartementet beslutade i dag att någon utlämning inte kommer att göras.

Mannen anklagades för terroristverksamhet av marockanska myndigheter.

Han greps av dansk polis vid en razzia i Köpenhamn i slutet av mars, tillsammans med flera andra personer. 38-åringen häktades två dagar senare under stort hemlighetsmakeri.

Trots att "kompletterande material" som skulle bevisa hans skuld överlämnades till justitiedepartementet i Köpenhamn den 20 april, avslog departementet Marockos begäran om att mannen skulle utlämnas.

"Efter att ha gått igenom den marockanska begäran om utlämning och det material som de marockanska myndigheterna därefter har översänt, har justitiedepartementet i dag fattat beslut i ärendet: beskedet är att utlämning ej kan ske under nuvarande förutsättningar", skriver departementet i ett pressmeddelande.

Mannen frigavs omedelbart ur häktet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu