• Imma Kolo korkar symboliskt igen en kanon.
Fria.Nu

Svenska Freds protesterar mot Sveriges vapenhandel

På den nationella dagen mot vapenexport arrangerade Svenska freds- och skiljedomsföreningen en manifestation på Medborgarplatsen. De ville uppmärksamma att Sverige är världens sjunde krigsmaterielexportör.

- Vad man bland annat kan göra är att se över hur ens premiepentionsfonder är placerade, sade Gustav Fridolin från Miljöpartiet som var en av talarna.

Han syftade främst på Saab som är den största krigsmaterielproducenten i Sverige. Andra stora exportörer är Hägglunds, Volvo, Eriksson, Bofors Defence och Kockums.

Andra talare krävde att Sverige ska följa lagen och inte exportera vapen till länder som är i eller riskerar att hamna i krig. De krävde också ett Sverige ska sluta exportera vapen till länder där mänskliga rättigheter kränks eller som inte har ett demokratiskt styrelseskick.

År 2001 exporterade Sverige krigsmateriel för drygt tre miljarder kronor till 55 länder. Den största kunden av svenska vapen var USA . Men exporten gick även till länder som Brasilien, Malaysia och Indien.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu