Stockholms Fria

Barnfilm från hela världen

Tillhör du dem som tycker att det görs för få riktigt bra filmer för barn? Då missade du troligen Stockholm Filmfestival Junior som för femte året visades på Stockholms mindre biografer. Där fanns det nämligen gott om kvalitetsfilm för barn som i många fall även passar vuxna.

Hela 38 filmer visades under den dryga veckan festivalen pågick. Det var allt från långfilmer till enminutsfilmer gjorda av barn. Årets filmer kom från 21 olika länder och var allt ifrån sydafrikanska The Wooden Camera till japanska Yoshino´s barber shop.

I den sistnämnda uppstår komik när en japansk by där alla pojkar har samma frisyr vänds uppochner när en ny grabb, med annorlunda frisyr, börjar skolan. Det Sydafrikanska bidraget The Wooden Camera är vackert presenterad av Ntsavheni Wa Lurull och speglar de svartas fattiga vardag jämte de vitas mer rika. En nyttig skildring som fick den utsedda juryn att med följande motivering belöna den till den här festivalens bästa:

'För att det är en väldigt välgjord och vacker film. För att den öppnar ens ögon och för att den har en speciell glöd. Den visar vardagen för vissa människor på andra sidan jordklotet och vi får ta del av deras liv. Filmens handling ändras hela tiden och den har klass. Vänskap, kärlek och spänning är det som det som gör den till en utomordentligt bra film.'

Många filmer tog upp hur olika kulturer skiljer sig och kan kollidera med varandra. Men det fanns också en del nordisk film om kärlek och sex. Speciellt med inriktning på tjejer i tonåren, en grupp där det tidigare varit tunt med bra produktionsförebilder.

Den sista oskulden är en finsk Fucking Åmål-variant gjord av Hanna Maylett. Två 16-åriga tjejer, vilda Emma och ordentliga Minna, drar från sommartristessen i Esbo på liftsemester till rockfestival.

Under resan visar båda med största tydlighet att de önskar den andres liv. Minna känner sig som världens enda oskuld och vill till varje pris ändra på det och Emma är mer ansvarstagande än någon kan ana.

Tankvärd och tack och lov fri från snuskigt filmade scener och i stället koncentrerad på det sakliga. Enda minus är att den knappa timmen trots allt känns för lång. En annan film om tonårskänslor är den danska Från Barbie till Babe. En dokumentärfilm av Louise Detlefsen och Louise Kjeldsen där vi får följa 13-åriga Lauras första staplande steg in i vuxenvärlden.

Hur vet man när någon är intresserad av en och vad gör man då, är bara två av många frågor som Laura och hennes kompisar grubblar över. Söt och oskyldig fokusering på tidig tonårsförälskelse. Känns äkta och varm om än kanske ointressant för barn i just den åldern och mer intressant för föräldrar.

Min favorit det här året har också fokus på kärlek. Den magiska skogen är en spansk 3D-animation, den första i Europa, som rönt stora framgångar i hemlandet. Lätt att förstår varför.

Följer den kärlekskranka Mullvaden Furios jakt på sin älskade Linda som han måste befria innan människorna gör henne till päls. Är inte bara snyggt gjord utan också hemskt rolig med pratande träd och hetsiga flugor. Fantasifull och detaljrik filmupplevelse för såväl vuxna som barn.

Mitt råd är att försöka se några filmer från festivalens stora utbud. Titta in på www.filmfestivalen.se/junior/ och läs om filmerna och håll koll på när nästa års festival börjar. Gör du det kommer du upptäcka att det finns kvalitetsfilm även för barn.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu