Stockholms Fria

Nya Harry Potter är mörk och grym

Harry Potter och Fenixorden börjar som vanligt med att Harry spenderar sommaren hos sina släktingar. Men allt är inte riktigt som vanligt. Harry,har nu blivit äldre och en het sommar i ovisshet gör honom alltmer irriterad.

Trots att han spänt väntar har inte hört något från sina vänner eller från den magiska världen om den onde Voldemort. Är Harry den ende som bryr sig om att han är tillbaka? Han börjar bli alltmer rastlös och trött på att han behandlas som en barnunge. Han får dock snart annat att tänka på. En del av den magiska världen gör sig plötsligt gällande i det villaområde hans släktingar bor...

Den femte boken om Harry Potter är den mörkaste och grymmaste hittills, men också den bästa i serien.

Den vänder upp och ner på alla koncept i Harry Potter-världen. Saker och ting är inte alls vad de verkar längre, något Harry lär sig på ett smärtsamt sätt. Kaos utbryter både inom Harry och i hans omvärld, där inget tycks vara att lita på längre. Harry själv, som i den här boken alltmer börjar lämna barndomen bakom sig, blir porträtterad på ett verkligt och nära sätt. För min del var denna tjocka och intensiva bok en njutning att läsa.

Den är skriven i bästa Harry Potter-anda, med hela den skruvade världsbild som har blivit böckernas kännemärke, men också med helt nya aspekter. Det är först nu J.K. Rowling visar vilka möjligheter som finns med Harry Potter och vad hon verkligen kan åstadkomma som författarinna. Jag kan knappt vänta på nästa bok i serien.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu