Fria.Nu

Lions offensiv gav internationell titel

Det var med en pokal i bagaget som Gothenburg Lions återvände hem från Köln. Fem raka segrar i Europas största turnering i rullstolsrugby innebar att göteborgslaget nu gjort sig ett namn, även om laget i helgen kom att bestå av en tredjedel stockholmare.

Kort innan avresan till Köln blev skadebekymren för stora för tränaren Michael Sandberg. Lösningen blev att annonsera på Internet efter tillfälliga ersättare, med resultatet att två spelare från Nacka tog plats i laget.

- Det blev ingen riktig träning för att få ihop laget, men de kände till hur vi spelade och vi kände till dem, säger Michael Sandberg.

Förberedelserna före turneringen fungerade i övrigt bra. Liksom match-taktiken. Tanken att satsa mycket offensivt i början av matcherna lyckades, och gruppspelet vann laget mot tyskt och irländskt motstånd.

- Lagen i den här turneringen är nog något bättre än dem vi möter i Sverige, så det här känns som en rejäl framgång. Och så är det extra roligt att taktiken gick hem, säger Michael Sandberg.

Kvartsfinalen mot ett tyskt lag blev jämn och välspelad, och fick sitt avgörande först efter förlängning, där göteborgarna tog en tidig ledning och vann med uddamålet.

Berliner Raptors, ett lag som med sina långa spelare oroade både tränare och spelare, väntade i semifinalen, men receptet med snabb offensiv direkt fungerade igen och efter en tidig ledning (8-0 efter två minuter!) var göteborgarna klara för final mot Frankfurt.

Finalen blev nästan lika jämn som kvartsfinalen varit dagen innan. Ledningen skiftade fram och tillbaka, och bara nio sekunder före full tid, lyckades en av de inlånade stockholmarna slita sig loss och avgöra.

Efter segerfirande får nu laget träningsledigt över påsk, innan det blir dags för att ladda för det sista seriemötet för säsongen. Och dit kommer man med ett favoritskap, trots att man inte är inblandade i toppstriden.

- Att vinna en av klasserna i Köln gör att vi redan nu kan höja målsättningen inför nästa säsong, säger Michael Sandberg.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Snedvridningen startar inne på redaktionerna

Förra veckan skrev GFT mycket om snedvriden rapportering kring damidrott, och damfotboll i synnerhet. En granskning av hur de stora sportredaktionerna i Sverige ser ut ger en förklaring. Bara tretton av hundra redaktionsmedlemmar är kvinnor.

150 000 kronor och ett Handslag senare

Förra veckan redovisade GFT hur de politiska partierna tycker och tänker i idrottsfrågor, något som retade upp Tito Rojas. Han hävdar att verkligheten ser helt annorlunda ut och att politikernas satsningar är dödfödda om de inte startar i de områden där de ska genomföras. Och även då är det svårt att driva dem.

Barn och unga i fokus för Göteborgspolitikerna

Med ett år kvar till allmänna val ställde GFT två frågor kring idrott till de politiska partierna i Göteborg. Inte oväntat talades det i första hand om barn- och ungdomsidrott, men också en utbyggnad av stadens idrottshallar verkar var populärt.

Sponsring allt större del av klubbens ekonomi

Gamla bilder från sjuttiotalet visar nästan alltid spelartröjor med enbart klubbmärke. Men det är sedan länge en svunnen epok för nostalgiker. I dag gäller det för klubbarna att klara ekonomin, vilket kan ta sig en hel del olika uttryck, när det gäller att få in sponsorpengar.

Göteborgsderbyt tappar folk

De riktigt stora publikfesterna med 40 000 på läktarna verkar vara ett minne blott. Tendensen är tydlig och klar inom fotbollen. Publiken minskar.

© 2023 Fria.Nu