Fria.Nu

Svenske marockanen kan utlämnas till Marocko via Danmark

Den svenske medborgaren med marockanskt ursprung som arresterades i Danmark kan utlämnas till Marocko, ett land som fortfarande tillämpar dödsstraff och använder sig av tortyr som förhörsmetod. Den utredningen om hans inblandning i Madridattentatet är nedlagd och därmed saknar mannen en advokat, rapporterar Ekot

Danska justitiedepatementen säger tilll Ekot att man tagit kontakt med de marockanska myndigheterna och att de har 30 dagar på sig att lämna in en anmälan om utlämning till Marocko.

38-åringens advokat Abdel-Hay Alami säger att hans klient förhördes av svensk polis för två veckor sedan. Han delgavs då misstanke om inblandning i terrordåden i Madrid i mitten på mars, men släpptes efter förhör.

Den utredningen är nu nedlagd, säger vice chefsåklagare Agneta Hilding-Kvarnström till Ekot.

Det innebär att 38-åringen inte längre formellt har någon svensk advokat och att ärendet helt och hållet är en dansk affär, säger advokat Abdel-Hay Alami.

Advokaten har nu vänt sig till justitiedepartementet och krävt att få 38-åringen utlämnad från Danmark till Sverige.

Även hans hustru har vädjat till justitieministern Thomas Bodström om att få honom utlämnad till Sverige eftersom han i Marocko riskerar att utsättas för tortyr.

Svaret från departementet är att Sverige aldrig begär att svenska medborgare som är misstänkta för brott i andra länder ska utlämnas till Sverige.

- Både den svenska regeringen och justitiedepartementet har en moralisk skyldighet att begära att min klient överlämnas till Sverige just för att han är svensk medborgare, säger advokat Abdel-Hay Alami.

Den danska polisen har hittills varit mycket förtegen och biträdande polisdirektör Bitte Dyberg säger att det fortfarande råder full sekretess i ärendet.

Man säger också att Danmark kan utlämna personer till länder som har dödsstraff om man får garantier om att dödstraff inte används.

En tjänsteman på Marockos ambassad i Stockholm säger till Ekot att det finns kopplingar mellan den häktade 38-årige svenske medborgaren och bombdåden i Casablanca i maj förra året, bomber som krävde 45 människors liv.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu