• Området är redan hårt exploaterat av bland annat vattenkraft
Fria.Nu

Samer strider mot turistbolag

Almåsaberget utanför Östersund är i dag föremål för en markstrid. Rennäringen ställs mot turistnäringen. Samebyn planerar för sin verksamhet generationer framåt och företaget som äger skidanläggningen vill bygga ut för att attrahera barnfamiljer.

DEMOKRATI (SFT) Elin Klemensson, taleskvinna för samebyn Jovnevaerie, berättar att företaget Almåsa skid- och äventyr redan 2001 lämnade in en ansökan om att bygga ut skidanläggningen på den norra delen av Almåsaberget. Denna ansökan gick så långt som till regeringsrätten, som konstaterade att den innehöll sakfel och att samebyn inte rådfrågats. Nu har företaget lämnat in en ny ansökan till Krokoms kommun.

Jovnevaerie sameby vill undersöka hur stark lagen är om "riksintresse" för renskötsel, säger Elin Klemensson, och menar att samebyn även denna gång är beredd att driva fallet. Regering och riksdag har ju beslutat om att rennäringen ska finnas och då måste det ges möjligheter för det också, påpekar hon.

Elin Klemensson berättar att samebyns renskötselområde redan är mycket exploaterat av vattenkraft och turister. Även den nuvarande skidanläggningen på bergets södra sida ligger inom renbetesområdet. Men på den norra sidan finns hänglav som är en viktig föda för renarna. Det är också en flyttled till vinterbetet.

- Vi har helt enkelt inga andra val än att pröva fallet, om vi ska kunna bedriva rennäring i området i framtiden, säger Elin Klemensson.

Hon menar att samebyn är villig att göra en kompromiss med företaget. Att de kan bygga ut sin anläggning till den södra sidan. På samma sätt som de kompromissar med skogsbolagen i årliga samrådsmöten. Men vid samrådsmötena med Almåsa skid- och äventyr har inga representanter dykt upp.

- Men angående den norra sidan av Almåsberget vill vi föra en diskussion om kompromisslösningar, säger Elin Klemensson.

Hon menar att samebyn och företaget har olika tankesätt. Samebyn måste bevaka sina möjligheter att bedriva renskötsel flera generationer framåt, medan företaget tänker mer kommersiellt.

- Vad händer om företaget utökar anläggningen med stugor och vägar och sedan säljer anläggningen om fem år? Då är vårt område förlorat för alltid. Ett nytt företag kanske tar över och vill exploatera ytterligare, vi samer blir trängda hela tiden och till slut har vi inga marker kvar att leva av, säger Elin Klemensson.

Tommy Åsell som driver familjeföretaget Almåsa skid- och äventyr, säger att alla befintliga skidanläggningar byggs ut för att kunna överleva. Att de vill bygga ut skidanläggningen på bergets norra sida beror på att där är backarna inte så branta och att det skulle attrahera barnfamiljer.

- Vi har lika mycket rättigheter till berget som samerna, den kompromiss de talar om är bara enligt vad de vill, säger Tommy Åsell.

- Synd att inte Tommy Åsell har infunnits sig på de tre samrådsmötena som han varit kallad till så att vi har kunnat diskutera detta, säger Elin Klemensson.

Ansökan till Krokoms kommun är nu på remiss och ska behandlas i Krokoms kommun tidigast den 26 april.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu