Göteborgs Fria

Get up blir starka tillsammans

- Vi blir bättre tillsammans, sjunger Kravallvalsens orkester på Pustervik i Göteborg.

Frasen skulle kunna fungera som en slags paroll för hela skivbolaget Get up. Ett gäng människor som släpper musik för att de tycker det är roligt istället för att tjäna pengar.

- Vi vill ge ut den musiken som vi tycker är bra, oavsett genre eller vinstintressen, säger Jon Erik Andersson, en av tre som driver Get up.

Egentligen är Get up inte bara ett renodlat skivbolag. De arrangerar även spelningar, fester och lägger ut mp3:or med sina band på nätet.

- Vi vill dela med oss av den musik som vi tycker om. Därför lägger vi ut låtar på nätet. Just nu är det väl framförallt musik från band som vi ska eller vill släppa skiva med. Men senare ska man även kunna höra låtar från signade artister, säger Jon Erik.

Allt började i somras. Eller egentligen långt innan det. Intresset har funnits ett tag men det var först i somras som det fanns tid och resurser för att köra igång på allvar. Jon Erik startade Get up tillsammans med Aron Lagerberg och Martin Johnson. Än så länge har bolaget bara släppt en skiva med ett band. Men fler är på gång.

- Ja, snart har vi releasefest för ett band som heter 'The Definitions'. Dessutom håller vi på med inspelningar av flera andra konstellationer. Men än så länge har vi bara släppt en hiphop-skiva med 'the Wonderful adventure flight', ett band som jag själv är en del av, säger Jon Erik

Det är så det fungerar det inom Get up. Medlemmar blandas hit och dit och banden blir alla en del av bolaget på ett eller annat sätt. Kravallvalsens orkester som spelade på Pustervik denna kväll har till exempel medlemmar som är med i 'The Definitions', som i sin tur har medlemmar som är med i 'the Wonderful adventure flight', och så vidare.

Get up styrelse, Jon Erik, Aron och Martin, finansierar projektet med egna och bandens pengar. Trots att banden får skivkontrakt måste de nämligen betala en del själva.

Man kan fråga sig varför de då inte hellre släpper skivan själva och marknadsför den på egen hand, istället för att dela vinsten med ett bolag som de måste betala till?

- Tillsammans är vi starka. Vi blir alla en del av bolaget och når på så sätt ut till fler personer, säger Joakim Enocksen som sjunger i Kravallvalsens orkester.

Det håller Jon Erik Andersson med om. Men han ser också andra fördelar.

- Eftersom banden är en del av bolaget har vi ju en väldigt bra kontakt med alla inblandade. Ju närmare den kreativa kraften finns, desto bättre så att säga. Det är bland annat det som skiljer oss ifrån de stora bolagen i den ruttna musikbranschen. Vi deltar i det initiativrika arbetet på nära håll, säger han.

Men det ligger mycket arbete bakom det än så länge inte särskilt inkomstbringande bolaget. Jon Erik ägnar 70 procent av en heltidstjänst åt Get up.

- Vi gör och sätter upp affischer, mailar, mastrar skivor, arrangerar spelningar med mera. Det tar tid, men det roliga tar ut det mödosamma. I dag finns det flera bolag i Göteborg som gör som oss. De anser liksom vi, att de stora bolagen bara vill tjäna pengar och struntar i sina band och artister.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu