Miljömemory av unga företagare

Ung företagsamhet är en organisation som utbildar ungdomar i att driva företag. Gymnasieelever får chansen att prova på ta fram en produkt och att marknadsföra och sälja den.

Simon Parker, Isac Norlander, Isak Popovski, Elias Leverud, Amna Sahovic och Emil Yfver på Thorildsgymnasiet i Stockholm har bildat ett företag för att sälja ett miljömemory.

Kreativiteten är stor bland UF-företagen och ibland dyker det upp idéer som lever vidare långt efter att projektet är över. Som den återanvändbara lindning för benskydd för fotbollsspelare som ersätter tejp, vilket går åt i mängder annars. Jag intervjuade ungdomarna bakom idén för bara några år sedan i Västerås, nu är de en självklarhet för många.

Medan kapphallen på Thorildsplans gymnasium ekar av elever på väg till och från lektioner sätter jag mig ner med delar av gruppen som har tagit chansen att göra något positivt för miljön och har bildat Grön framtid, vars första projekt är ett memoryspel som lär barn att sortera hushållssopor.

Med enkla bilder och en rustik känsla i både spelbrickor och förpackning har de skapat ett spel som verkligen känns hållbart och som har ett moment som andra memoryspel saknar. När spelaren hittar ett par brickor som hör ihop ska hen stoppa ner dem i en av flera tygpåsar, som representerar olika stationer på en återvinningsanläggning.

Det har kostat en del att producera spelen, men organisationen UF står inte för några pengar, utan gruppen bakom Grön framtid har fått använda sina egna pengar och har fått hjälp av släkt och vänner.

– Vi ville jobba med miljön, det är en viktig fråga för oss, nånting som många tycker om, säger Isak.

– Och vi bestämde oss rätt tidigt för att inrikta oss på den unga generationen, barnen, fyller Emil i. Vi vill att naturens välmående ska vara viktig för dem när de växer upp.

Miljön och klimatet är komplexa frågor som kan vara svårt för ett barn att förstå, men samtidigt är det livsviktigt för just de allra yngsta. Det är deras framtid som står mest på spel.

– Vi har försökt hålla bilderna så enkla som möjligt så att de tilltalar barn, säger Elias.

Och det stämmer. De har lyckats skapa symboler som talar direkt också till små barn. Spelet är tänkt att kunna användas som läromedel och är intressant för olika myndigheter och företag som sysslar med verksamheter inom miljöområdet.

De flesta UF-projekt tar slut när ämnet försvinner från schemat, men Grön framtids memoryspel förtjänar ett längre liv. Med lite tur kan det dyka upp fler liknande spel i framtiden.

FÖRETAGET NÅS ENKLAST VIA FACEBOOK: @GRONFRAMTID

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Autism för nybörjare

Autism awareness month har utropats av amerikanska handikapporganisationer. Man hoppas kunna höja medvetenheten om att det finns människor bland oss som på vissa plan fungerar fundamentalt annorlunda än majoriteten i den neurotypiska världen. Jerker Jansson har i praktiken en fot i båda världarna och vill försöka ge en möjlighet till förståelse för hur det känns

En värld av krubbitare

Djingis Khan, Adolf Hitler och nu Donald Trump. Människor som egentligen mer är karikatyrer än människor. Personer som är förmögna att göra de sjukaste saker och som tillåts göra det. För i grunden är det det det handlar om, menar Jerker Jansson. Varför tillåter vi diktatorerna att diktera villkoren?

Sluta hacka på oss!

Jag har Aspergers syndrom och nån slags uppmärksamhetsstörning. ADHD, kanske, det blev aldrig riktigt klarlagt och jag bryr mig inte så noga. Diagnosen som sådan är ju underordnad den behandling jag kan få. Bra behandling ofta. Habiliteringen, LSS-insatser och liknande insatser från samhället. Och mediciner!

© 2024 Fria.Nu