• Foto: TT

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Johan Berggren från Ordfront magasin, samhällsdebattören Maria Robsahm och Arbetarens Toivo Jokkala står bakom anmälan mot politikerna i Skurup. De hävdar att kommunpolitikerna visste att ungdomarna var oskyldiga och att det gör anmälningarna brottsliga.

– Det handlar om att med uppsåt ha pekat ut unga människor för brott som de inte har begått, troligen för att vinna billiga politiska poänger, säger Jokkala till Arbetaren.

Politikerna med moderaten Johan Bolinder i spetsen anser att den som fått bidrag utifrån en viss uppgiven ålder och sen fått sin ålder korrigerad upp eller ner har begått ett brott. Detta trots att det var allmänt känt att ungdomarna var minderåriga när de kom till Sverige och att de inte fått några bidrag.

Kommunens tjänstemän upplyste politikerna om detta, men anmälan lämnades ändå in.

– Den styrande majoriteten i Skurup försöker kapa både det politiska systemet och det juridiska för att hetsa mot och misstänkliggöra en liten grupp som de utifrån sin ideologi valt att skylla all världens, eller i alla fall Sveriges, olyckor på, ensamkommande flyktingbarn. Genom att anmäla dem hoppas vi kunna visa att det beteendet inte lönar sig eller är önskvärt i Sverige, säger Johan Berggren i Arbetarens artikel.
 

Fakta: 

”Den som anmäler en person för ett brott som kan leda till åtal, trots kunskap om att personen är oskyldig, kan dömas för falsk angivelse.” (Citat från Åklagarmyndighetens hemsida.)

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Miljömemory av unga företagare

Ung företagsamhet är en organisation som utbildar ungdomar i att driva företag. Gymnasieelever får chansen att prova på ta fram en produkt och att marknadsföra och sälja den.

Simon Parker, Isac Norlander, Isak Popovski, Elias Leverud, Amna Sahovic och Emil Yfver på Thorildsgymnasiet i Stockholm har bildat ett företag för att sälja ett miljömemory. Jerker Jansson har träffat dem.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu