• Miljöpartiet föreslår att nya miljarder satsas på förskolorna, i synnerhet dagis i fattiga områden.

MP: Nya miljarder gör förskolan mer jämlik

Miljöpartiet vill satsa ytterligare miljarder på förskolorna de kommande åren. Mest pengar ska gå till förskolor i utsatta områden.

Satsningen inleds nästa år och ska från och med 2022 uppgå till två miljarder kronor om året. Partiet vill dessutom öka statsbidraget för mindre barngrupper så att det blir en miljard årligen de kommande tre åren.

– Om det inte fungerar, då är vi beredda att lagstifta om barngruppernas storlek, säger MP:s språkrör Gustav Fridolin.

Höjda löner

De så kallade jämlikhetsmiljarderna ska fördelas så att kommuner och förskolor som mest behöver pengarna också tilldelas de högsta beloppen. Pengarna ska kunna användas till nyanställningar, höjda löner eller kompetensutveckling – allt enligt de lokala förskolornas behov.

– Vi vet att de bästa besluten fattas av rektor, lärare och barnskötare på förskolorna. Det där man ser var de största behoven finns, säger Fridolin.

Grunden för lärande

Han motiverar satsningen med att "förskolan är grunden för barns lärande":

– Vi kan se i Pisa-proven, som eleverna gör i 15-årsåldern, skillnader mellan barn som fått en bra förskola – och de som inte fått det. Vi har lyckats bryta utvecklingen mot växande barngrupper, men arbetsmiljön är fortfarande alldeles för tuff för många som jobbar i förskolan.
Miljöpartiet vill även göra det möjligt för blivande förskollärare att med full lön studera och arbeta samtidigt. Fler kommer då att söka utbildningen, hoppas Fridolin – samtidigt som förskolan får tillgång till studenter som sedan blir behöriga lärare.

Fakta: 

Fakta: Så mycket får de största kommunerna

Från och med 2022 kommer landets tio största kommuner att tilldelas följande belopp, om Miljöpartiets förslag om "jämlikhetsmiljarder" till förskolorna genomförs:
Stockholm: 100 miljoner kronor
Göteborg: 83 miljoner kronor
Malmö: 68 miljoner kronor
Uppsala: 28 miljoner kronor
Linköping: 22 miljoner kronor
Örebro: 24 miljoner kronor
Västerås: 24 miljoner kronor
Helsingborg: 23 miljoner kronor
Norrköping: 28 miljoner kronor
Jönköping: 19 miljoner kronor
Källa: Miljöpartiet

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stoppade utvisning: "Jag hade gjort om det"

Sent i måndags kväll skulle en afghansk medborgare i 50-årsåldern utvisas till sitt hemland. Ombord på planet vid Landvetter befann sig även aktivisten Elin Ersson, 21, som vägrade låta det lyfta.

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

S lovar 60 miljoner kronor till äldre

Socialdemokraterna vill satsa på idrott, friluftsliv och studiecirklar för äldre. Därför går partiet till val med löfte om 60 miljoner kronor per år till Föreningssverige, samt en fast kontaktperson för alla som har hemtjänst. 

© 2024 Fria.Nu