Birger Schlaug

Inledare


Birger Schlaug
  • Försvarsminister Peter Hultqvist (S) talar på Folk och Försvars årliga rikskonferens i Sälen 2018.

Sverige uppträder som en nyttig idiot i spiralen av upprustning

Så har då USA än en gång ställt till med kaos, som så många gånger förr. Den amerikanska ambassaden har installerats i Jerusalem. Som att hälla bensin på pyrande eld. Veckan före skapade man kaos genom att säga upp avtalet med kärnteknikavtalet med Iran.

Samma dygn meddelades att den rödgröna regeringen ska öka det militära samarbetet med USA. Försvarsminister Hultqvist (S) besökte USA, frotterade sig med den amerikanska krigsmakten och lovade att USA:s militär skall få öva mer i Sverige. Detta ska ses i ljuset av att regeringen slutligen skrev på värdlandsavtalet med Nato som innebär att en regering, utan hörande av riksdagen, ges rätten att erbjuda Nato tillgång till svenska hamnar, flygplatser och vägar. Det öppnas till och med för att Nato ska kunna anfalla ”tredje land” från svenskt territorium. Nato har dessutom skrivits in i svensk lagstiftning för att underlätta för dem att agera i Sverige utan att tull, polis eller skattemyndighet ska lägga sig i.

Sedan ställer sig Säpo och jourhavande politiska ledning frågan varför Rysslands tycks ägna mer resurser åt underrättelseverksamhet och spioneri mot Sverige. Tja, utifrån krigsretorikens logik – pimpad med försvarsminister Hultqvists kramgoa förhållande till den amerikanska krigsmakten – är det knappast något att förundras över. Sverige uppträder som en nyttig idiot i den spiral av upprustning och konfliktskapande som riskerar att sluta med total förskräckelse. Allt medan man flaggar för feministisk utrikespolitik.

Beslutet om ytterligare militärt samarbete med USA togs av den rödgröna regeringen själv, den är inte beroende av riksdagsmajoriteten. De rödgröna binder, med applåder från de borgerliga, upp Sverige militärt allt mer med det land som ställt till så mycket jävelskap i världen, allt från massmördandet i Hiroshima och Nagasaki, via sådant som napalm och Agent Orange i Vietnam till kriget i Irak – som motiverades med en lögn om massförstörelsevapen. Det sistnämnda kriget har medverkat till att skapat den våg av terrorism och kaos som nu flödar.

USA är inte vad det kunnat vara, USA är ingenting att hålla i handen. Landet leds av en figur som hämningslöst skulle kunna sätta hela världen i brand. USA är på många sätt en stor krigsmaskin, världens största vapenexportör som lägger ner nästan tio gånger så mycket som Ryssland på krigsmakten. Visst älskar jag mycket av det som USA bidragit med, utvecklingen av den afrikanska musik som följde med slavarna, förmågan att ge vetenskapen utrymme trots att en tredjedel av den amerikanska befolkningen tror på Adam och Eva. Men kärleken kan inte förhindra kritik av den politik man för, det kaos man skapar och den följsamhet man kräver av länder som Sverige.

USA ska kunna öva mer i Sverige, meddelades således av den rödgröna regeringen. Det meddelades samma dygn som Trump skapade nytt kaos. Smaka på det. Och meddela gärna statsråden, inklusive språkrören för partiet med rötter i fredsrörelsen, vad du anser. Som parentes kan nämnas att krigsövningar, som USA nu bjuds in till, med råge motverkar varenda laddstolpes effekt.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu