De står upp för ett inkluderande Sverige
Det började med en samlingskonsert och var tänkt som en engångsföreteelse. I dag är det en folkrörelse med förgreningar över hela landet. När Musiker mot rasism nu firar fem år med jubileumskonsert är föreningen kanske mer aktuell än någonsin.
– I dag ser vi allt fler rasister delta aktivt i den offentliga debatten. Men det finns samtidigt en motrörelse som också har blivit större, ett antirasistiskt engagemang som vi inte har sett det förut, säger Alexander Goldmann, grundare och officiell talesperson för den ideella föreningen.
Musiker mot rasism är en plattform för musiker som vill verka för ett öppet samhälle och ta ta avstånd från rasism och förtryck av alla de slag. När Alexander Goldmann tog initiativet 2012 var det som en reaktion på den då eskalerande rasism han tyckte sig se i det svenska samhället. Att integration skulle bli en av de viktigaste valfrågorna 2018 hade han aldrig kunnat ana. Inte heller att engagemanget skulle komma att bli en så stor del av hans liv.
– Det här är ju frågor som är väldigt svåra att släppa, de har liksom blivit en del av mig, säger Alexander Goldmann.
– Jag går och tänker konserter och arrangemang hela tiden, och min bekantskapskrets består till stor del av folk som jag träffat genom rörelsen. Plus att jag har börjat blanda in de här frågorna i jobbet med, så det väver in i alla delar av mitt liv.
Till proffessionen är Alexander Goldmann musikpedagog och arbetar heltid med musikundervisning för ungdomar på Hisingen i Göteborg. Samtidigt är han den drivande kraften i Musiker mot rasism. Det är han som arrangerar konserter, rekryterar föreläsare och artister, även om han i dag flankeras av en skara medarbetare. Dessutom föreläser han en hel del, samt driver opinionsbildning i sociala medier och medier i stort.
– Och så spelar vi en hel del själva med, vi har ett hiphopkollektiv där vi lyfter unga rappare med ett politiskt perspektiv, berättar han.
Hur orkar du med det här egentligen?
– Jag har svårt att stänga av nu, när man brinner för en fråga vore det konstigt att sluta engagera sig och sluta vara antirasist helt plötsligt. Men att möta alla musiker som ställer upp och spelar gratis, och alla människor som engangerar sig och hör av sig till oss, det gör det blir så kul och det ger kraft att fortsätta.
Att Musiker mot rasism har blivit så stort tror han beror på att det fyllde ett tomrum. 2013 när den första artistgalan gick av stapeln fanns det ingen tydlig samlingsplats i Sverige för musiker och artister som ville ta ställning för ett öppet samhälle, berättar Alexander Goldmann.
– I början var vi ganska ensamma och det var som att arbeta i ett hålrum, men genom kampanjen #motrasism som lanserades samma år nådde vi ut brett. Den fick ett väldigt stort genomslag i sociala medier och vi fick mycket uppmärksamhet i och med den.
Kampanjen som fortfarande pågår har hittills fått runt 2 000 artister att skriva på och är ett enkelt sätt att ta ställning utan att behöva förändra hela sitt liv, menar Alexander Goldmann. Att få folk att göra skillnad i sin vardag är just vad Musiker mot rasism vill uppmana till, och det är viktigt att markera nu om vi vill ha en förändring.
– Det känns som att utvecklingen går åt två håll, i en positiv och en negativ riktning. Dels ser vi en normaliseringsprocess som verkar gå extra fort när det är valår, där mågna partier snävar åt sin migrationspolitik och tävlar om vem som tar hårdast tag. Och dels har det antirasistiska motståndet gått från att vara partipolitiskt till något folkligt som engagerar en massa människor som inte varit aktiva tidigare, säger Alexander Goldmann och fortsätter:
– Men det finns också ett tredje spår, som är det största och kanske det allra viktigaste, och det är den passiva delen av befolkningen som ser åt ett annat håll. Men här har vi faktiskt lyckats nå ut till en ny krets genom våra konserter och engagera många, det är en av styrkorna i att vara så tydligt partipolitiskt obunden.
Vad har ni för ambitioner för framtiden?
– Med det ideella blir det lite att man tuffar på med kortsiktiga planer, så ett mål är att få möjlighet till en liten antällning i föreningen. Det skulle göra att man får mer kraft att jobba och utveckla verksamheten på längre sikt. Vi arbetar också på att göra det enklare för amatörmusiker att arrangera egna Musiker mot rasim-konserter, med oss i ryggen och som stöd. Det är många som har efterfrågat den möjligheten och det skulle ge väldigt mycket.
Först ska dock årsdagen firas med en gala på Pustervik i Göteborg den 30 mars.
– Det är som en minifestival med en mängd artister som på scen och i dj:båsen. Vi har särskilt valt ut artister som har betytt mycket för oss genom åren, som engagerat sig ofta och som vi haft ett bra samarbete med. Det känns roligt att få visa vår tacksamhet på det sättet, säger Alexander Goldmann.
Musiker Mot Rasism fyller 5 år
Vad: Artister är Bo Sundström, Dismissed, Etzia, Kristina Issa, Jenny Almsenius, Anja Erika, Petrus Nordh, Skillnicker och spoken word artisten Segal Mohamed. Konferencierer under kvällen är Fatemeh Khavari, talesperson för Ung i Sverige och pristagare av bla Martin Luther King Priset, samt Ahmad Rahimi, som tilldelades Ungt Kurage-priset 2017.
När: Den 30 mars, Pustervik, Göteborg