• Louise Löwenberg och Sofia Rönnegård har rollerna i Missionären som hade sin urpremiär 2016, nu ska föreställningen på en landsomfattande turné.
  • Malin Hellkvist Sellén.
Fria Tidningen

Historisk resa om lesbiska kristna missionärer

Föreställningen Missionären handlar om lesbiska kristna missionärer i Västerbotten. "Det är första gången som det här avsnittet ur vår historia gestaltas", säger regissören och manusförfattaren Malin Hellkvist Sellén.

Malin Hellkvist Sellén fick idén till Missionären när hon bläddrade i ett släktalbum.

– Jag hittade ett gammalt fotografi som väckte min fantasi och nyfikenhet, några kvinnor som jag läste som lesbiska och som beskrevs som missionärer från en västerbottnisk by.

– Jag kände att det fanns en bortglömd historia här som jag ville berätta. Visst har man hört om det omöjliga i att vara homosexuell under den tiden – men det här var något helt nytt för mig, säger Malin Hellkvist Sellén.

Idén blev till en föreställning som kombinerar rörelse, tal och lovsång och som visade sig beröra många. Responsen från publiken har varit enorm. Efter i stort sett varje spelning har personer dröjt sig kvar och delat med sig av egna upplevelser, berättar Malin Hellkvist Sellén.

– Det har varit helt överväldigande att den landar så bra. Jag tror att det beror på att det är första gången som det här avsnittet ur vår historia gestaltas. Och när historierna får rum och kropp och röst så blir det starkt för människor.

Publiken har varit blandad i stort sett varje kväll. Missionären har lockat såväl yngre som äldre, personer som är eller har varit aktiva i frikyrkor och folk från hbtq-världen. Och många har kommit just för ämnet trots att de saknar teatervana och blandningen har gjort föreställningen levande, berättar Malin Hellkvist Sellén. Och engagemanget i salongen ger energi:

– Att många blir så inspirerande ger så mycket till oss som jobbar med det här. Det känns att vi gör någonting viktigt.

Att föreställningen behövs råder ingen tvekan om, menar Malin Hellkvist Sellén. För historien som vi känner den har många luckor och det är många berättelser som inte finns med. Men det är inte för sent att uppdatera och fylla i med sådant som tidigare varit osynliggjort.

– Historien skrivs hela tiden och vi är alla med och skriver den. Och scenkonst är väldigt effektivt för att belysa frågor och göra dem levande, säger hon.

När Missionären nu går på turné igen görs rollerna av Louise Löwenberg och Sofia Rönnegård. På spelschemat står orter över hela landet – från Vilhelmina i norr till Kävlinge i söder – och Malin Hellkvist Sellén ser fram emot att föreställningen och den lesbiska väckelsehistorien ger sig ut på vägarna igen.

– Mötet med en ny publik är den stora vinningen när man turnérar, så vi hoppas att föreställningen når ut och att folk hittar hit.

Och att det här blir det sista vi ser av Missionären tror inte Malin Hellkvist Sellén:

– Vi kommer nog att fortsätta med den länge. Vi åker till Malmö Pride i egen regi efter turnén och det vore roligt att spela mer i kyrkor och även att gästspela i våra nordiska grannländer som har en liknande väckelsehistoria.

– Det är uppenbarligen många som berörs av ämnet och så länge det finns ett intresse så vill vi fortsätta.

Fakta: 

Missionären

Idé/manus/koreografi/regi: Malin Hellkvist Sellén

Nypremiär: Vilhelmina 5 mars. Spelas därefter fram till 8 april.

Info och turnéplan: www.riksteatern.se/missionaren

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ung utan pung brottas med extremism

Musik och teater är de rätta verktygen för att ta itu med brännande samhällsproblem. Det menar teatergruppen Ung utan pung som har använt metoden i nära 40 år. Nu tar de tag i våldsbejakande extremism.

Fria Tidningen

Film lyser upp glesbygden

Måste allt hända i städerna? Den frågan ställer sig arrangörerna bakom filmfestivalen Vinterljus där ambitionen är att visa lokalproducerad film.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu