• Trädälskaren är en av filmerna som visas på den nya filmfestivalen Vinterljus. Jonas Selberg Augustsen, som är filmens regissör, är just från Harads där festivalen äger rum.
  • Charlotta Lennartsdotter står tillsammans med Johan Jansson bakom filmfestivalen Vinterljus.
Fria Tidningen

Film lyser upp glesbygden

Måste allt hända i städerna? Den frågan ställer sig arrangörerna bakom filmfestivalen Vinterljus där ambitionen är att visa lokalproducerad film.

I dag visas alldeles för lite film i glesbygden, menar Charlotta Lennartsdotter, som själv flyttade upp till norrbottniska Harads från ett liv i Stockholm för några år sedan. Allt är så centrerat kring städerna när det gäller kultur och många måste resa en bra bit för att ta sig till närmsta biograf. Så för många blir utbudet av kvalitetsfilm begränsat.

– Jag fick höra att det har spelats in film här som folk inte har sett och gärna skulle vilja se tillsammans om det gick, men det behövs fler plattformar för film och folk bor utspridda med långa avstånd, säger Charlotta Lennartsdotter och fortsätter:

– Därför har vi hyrt en festivalbuss som ska åka runt i området och plocka upp folk från byarna längs vägen så att alla kan ta sig hit när det blir dags.

Festivalen som äger rum den 2–4 mars ska visa film som helt eller delvis är gjord i Edefors socken nordväst om Boden, kring Harads och Svarlå med omnejd. För en utsocknes kan det låta smalt, men det finns faktiskt en hel del filmer att välja på.

– Kriteriet är att någon scen ska vara härifrån och inte nödvändigtvis hela filmen, och när jag letade så hittade jag mycket som jag inte tänkt på som glesbygdsfilm. Den tidigaste är Jan Troells Här är ditt liv, som för övrigt kommer att visas som öppningsfilm under invigningsdagen.

Bland andra filmer på reportoaren finns Jägarna, Sophelikoptern och Elina – som om jag inte fanns. Och så dokumentären Trädälskaren, som firar tio år i år och därför får lite extra uppmärksamhet.

– Efter visningen blir det ett samtal kring filmens betydelse för glesbygd och förutsättningarna för filmskapande här mellan regissören Jonas Selberg Augustén, Britta Jonsson Lindvall som skapade Tree hotel inspirerad av filmen och Susann Jonson från Filmpool Nord, berättar Charlotta Lennartsdotter.

Förutom spelfilm, dokumentärer och kortfilm ska festivalen också ge plats för just samtal och inspiration. Charlotta Lennartsdotter hoppas att det kan bli en kreativ träffpunkt där filmare kan mötas och diskutera förutsättningarna för kulturskapande runt om i landet. På invigningsdagen blir det mingel och musik med lokala musiker. Och så blir det prisutdelning för att uppmärksamma en filmskapare som har betytt mycket för glesbygden, en konstnär från trakten har engagerats för att ta fram en glasskulptur enkom för ändamålet.

– Det ska bli väldigt kul att se hur det här tas emot, om det kommer så många som jag hoppas och tror eller blir helt tomt. Lokalen rymmer 150 personer och vi har en sal, så det är förutsättningarna för festivalen i år. Men blir intresset stort får vi tänka om och tänka större nästa gång.

För trots att festivalen ännu inte hunnit börja är planerna för nästa år redan igång, berättar Charlotta Lennartsdotter:

– Då blir fokus på kvinnliga regissörer som filmar i glesbygd eller har glesbygdsanknytning på annat sätt. Det är ett område jag brinner för, men det är roligt att börja med platsen där man är och gå vidare från det.

Fakta: 

Vinterljus filmfestival

När: 2–4 mars som en del av Vinterveckan i Harads. Mer info: www.vinterljus.se

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ung utan pung brottas med extremism

Musik och teater är de rätta verktygen för att ta itu med brännande samhällsproblem. Det menar teatergruppen Ung utan pung som har använt metoden i nära 40 år. Nu tar de tag i våldsbejakande extremism.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu