Recension


Litteratur
Smaka på historien
Av Katarina Schoerner Carr
Recept Örjan Klein
Förlag Stockholmia förlag

Stockholms Fria

Till bords med Stockholms historia

En stor del av den svenska historia som finns bevarad i dokument handlar om de övre stånden, om adelsmän och kungar. Det återspeglas ofta i historieböcker, så också i Smaka på historien. Här kan man läsa om drottning Maria Eleonoras sug efter ostron och måltider vid kungliga bröllop. Men som bäst blir boken när den handlar om vanliga människor. Författaren Katarina Schoerner Carr har letat fram små utsnitt ur livet som det kunde te sig för småbönder, torpare, soldater och sjömän. Till exempel pigan Margareta som år 1632 stal gåshalvor och fårlår från en gästgiveri på Österlånggatan, blev ertappad men benådades efter en tid i häkte. Det berättas om den torftiga kosten för kajutpersoner på örlogsskeppen när Sverige var i krig med Polen och om dragarna i Stockholms hamn. Det var de som fick bära upp tunnor och lårar från holländska och tyska skepp till åkare som fraktade varorna vidare med häst och kärra.

I Smaka på historien blir maten en ingång till Stockholms historia, och det funkar på det hela taget bra. Jag vet inte om jag blir så värst hungrig av menyerna, korvleverkaka eller älgpastej med körsbärsmos kommer inte att hamna på min tallrik. Men idén att gå vägen via maten till det förflutna är ändå givande. Det blir en röd tråd genom berättelserna, mat och hanteringen av råvaror. Boken illustreras inte bara av bilder på rätter utan innehåller även teckningar och äldre oljemålningar.

Det är också roligt att läsa om de första kokböckerna på 1700-talet, som även innehöll tips om trädgårdsskötsel, djurhållning och allehanda annat. En av dessa böcker har till exempel recept på en salva av ”fladdermushjärna och kvinnomjölk”. Uppenbarligen fanns det fantasifulla verk redan i kokbokens barndom. I dag när vi översköljs av böcker om mat krävs det rätt mycket för att man ska höja på ögonbrynen. Att smaka på historien bjuder i alla fall på intressanta nedslag i Stockholms historia.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Mossiga noveller om manlighet

Recension

Gemensamt för novellerna i Grand danois är ensamhet. Manlig ensamhet. Skickligt skrivet men mossigt innehåll, tycker Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

Givande när Bergman skriver om Bergman

Recension

I den självbiografiska Laterna Magica skriver demonregissören Ingmar Bergman om sitt eget liv. ”Underhållande och medryckande”, tycker Anna Remmets.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu