• Duon Siri Karlsson uppträder på Art’s Birtday Party där de uppför ett specialskrivet verk inspirerat av horror vacui – rädslan för tomhet.
Fria Tidningen

De hyllar konstens födelse

Artister, ljudkonstnärer och dj:s samlas för ett i radion direktsänt kalas för att fira konsten och den elektroniska musiken. Det är dags för Art’s Birthday Party.

Den franske Fluxus-konstnären Robert Filliou deklarerade 1963 att konsten föddes en miljon år tidigare när någon tappade en svamp i en hink med vatten. På så sätt blev det Konstens födelsedag, eller Art’s Birthday.

I Stockholm har Art’s Birthday Party traditionsenligt arrangerats av Elektronmusikstudion, EMS, Sveriges Radio P2 och Södra Teatern.

– I vanlig ordning har vi lyckats ta fram en fullspäckad line-up som innehåller en mängd olika stilar, sounds och uttryck. Extra roligt med många grymma svenska akter som håller internationell klass. Kom tidigt, gå aldrig hem, säger Samir Yosuf som tillsammans med Pelle Moeld och Helena Lopac är galans programledare.

Andreas Tilliander och Johan T Karlsson kommer att ha livepremiär för sitt nya projekt Innerst Inne, och Anna von Hausswolff presenterar sitt nya och än så länge ganska hemliga band BAD.

Elektronmusikern Lisa Nordström har deltagit i festivalen flera gånger tidigare. Till årets festival kommer hon med Sonica Sequence, ett projekt som handlar om att utforska möjligheterna att kommunicera över språkgränser med hjälp av musik.

Lisa Nordström har rest till Kuba, Japan, Cypern och Indonesien och mött musiker hon aldrig träffat tidigare och låtit improvisationen utgöra grunden för mötet.

Resultatet blev musikdokumentären Sonica Sequence och albumet Volume.

– Vi kommer att göra en filmisk konsert som bygger på min och Pether Lindgrens musikdokumentär. Vi spelar live tillsammans med filmsekvenser från filmen och även unika scener som inte är med i filmen. Slagverkaren Mika Takehara, som också är med i filmen i partierna från Japan, kommer att spela live med oss, säger Lisa Nordström.

Förra året fick Lisa Nordström uppdraget att specialskriva ett verk åt P2 för ett uruppförande live på Art’s Birthday Party. I år går uppdraget till Siri Karlsson, den hyllade folkduon bestående av Cecilia Österholm och Maria Arnqvist.

– Det är fantastiskt kul. Vi ser det som en ära att på detta vis få vara med och hylla konstens födelsedag. Konsten borde hyllas mycket oftare, våra kreativa uttryck är så fundamentala för vårt välbefinnande som människor och för samhället, säger Cecilia Österholm.

Vad kan vi vänta oss?

– Verket har inspirerats av begreppet horror vacui. Under 1500-och 1600-talen, innan världen var utritad, fyllde västvärldens kartografer outforskade platser med fantasi, monster och landskap. De fyllde ut kartor efter eget sinne. Komponerandet för oss har bland annat inneburit en djupdykning i okända elektroniska ljudlandskap men fortfarande med nyckelharpan och saxofonen i centrum. På scen medverkar även Jonna Löfgren på trummor och Mats Äleklint på trombon, säger Maria Arnqvist som ser fram emot ett innehållsrikt år.

– Snart går vi in i studion igen med nytt material. Vi kommer att släppa ett par låtar som vi spelade in i Ouagadougou när vi var nere och spelade på en jazzfestival. Ett samarbete med burkinske artisten Solo Dja Kabako och andra musiker. Vi har också två spännande samarbeten på gång, ett med New York-baserade kompositören Mikael Karlsson och sedan med Östgötateatern för en konsert av visuellt slag.

Årets upplaga av Art’s Birthday på Södra Teatern är den sista då konceptet upphör efter 14 år.

– Det har varit en välbesökt och uppskattad festival som vi är enormt stolta över. Men nu är det dags för oss på P2 att möta publiken i nya former och sammanhang, och kanske skapa nya mötesplatser utanför storstäderna, säger Elle-Kari Höjeberg, kanalansvarig för P2 i ett pressmeddelande.

Fakta: 

P2 Art’s Birthday Party

Vad: Festival som arrangeras av Sveriges Radio P2 i samarbete med Elektronmusikstudion och Södra Teatern.

När: Lördag 3 februari på Södra Teatern i Stockholm, fritt inträde.

Lyssna: Direktsänds i SR P2 och i appen Sveriges Radio Play.

www.sverigesradio.se/p2

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Han går i Moondogs spår

Stefan Lakatos har vigt sitt musikerliv åt att sprida Moondogs musik. "Hans musik är tidlös musik och helt egen", säger han.

Fria Tidningen

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu