• Sofia Jannok uppträder på Stockholms slott, 2016.
  • Sofia Jannok kommer från Luokta Mávas i Gällivare kommun. Hon har varit aktiv musiker sedan 1993. Här håller hon i den samiska flaggan under sitt framträdande i Rikssalen.
  • Stipendiaten Ola Stinnerbom är utbildad dansare på Kungliga baletthögskolan i Stockholm. Här ses han med sina nyskapande trummor under Sápmi power-helgen på Stockholms slott 2016.
  • Under hösten 2016 uppträdde stipendiaterna Sofia Jannok och Ola Stinnerbom på Stockholms slott under arrangemanget Sápmi Power. Tillsammans med andra samiska artister intog de slottsscenen för första gången i Sveriges historia. På bilden Ola Stinnerbom i Rikssalen tillsammans med Kompani Nomads dansare, Tanja Kortelainen. Den sydsamiska kolten i skinn är skapad och designad av Ola.
Landets Fria

Miljonregn över samiska artister

Två samiska artister har tilldelats Konstnärsnämndens långtidsstipendium.

– För mig betyder det väldigt mycket att få en sådan bekräftelse för mitt arbete. Det ger mig mer lugn och arbetsro att kunna jobba vidare med utvecklingen av den samiska dansen, säger den samiske dansaren Ola Stinnerbom, en av stipendiaterna.

Konstnärsnämnden har i år delat ut 44 långtidsstipendier som sträcker sig över tio år. Stipendiet ges till yrkesverksamma konstnärer som under längre tid visat konstnärlig verksamhet av god kvalitet och bidrar till utvecklingen inom sitt konstområde. Bland årets stipendiater finns den samiska artisten Sofia Jannok och den sydsamiske dansaren och scenkonstnären Ola Stinnerbom.

Ola Stinnerbom får stipendium för sitt arbete med dans. Han arbetar med att revitalisera den samiska dansen och för att återföra ett svunnet samiskt kulturarv.

– De närmsta åren vill jag fokusera än mer och fördjupa mig i mitt forskningsmaterial om samisk dans och samiskt dansande. Jag har under 25 års tid sökt efter specifikt samiska danser och rörelser i äldre beskrivningar.

Ola Stinnerbom vill fördjupa sig mer i sitt material och presentera fler nyanser av samisk dans framöver. Han fascineras av ett dansperspektiv i samisk dans som kallas för sajva-perspektiv, också kallat för den andra världen.

– Sajva-perspektivets dans innebär att jag dansar upp och ner, bokstavligt talat, mot en vägg i 5 till 10 minuter i sträck. I den här dansen upphäver jag alla lagar för vad som egentligen är möjligt och genomförbart. Att vara upp och ner under en sådan lång tid kräver ett enormt fokus och speciella tekniker.

Under 2018 visar Ola Stinnerbom tillsammans med sitt kompani, Kompani Nomad, föreställningen Dom andras dans, en kulturpedagogisk föreställning med dans, jojk, musik, video och berättande om den sydsamiska kulturen.

Artisten Sofia Jannok är nyligen hemkommen från en Kinaturné. I hennes musik blandas jojk med samiska, svenska och engelska. Låtarna genomsyras av kampen för rättvisa och för att återta ett stulet kulturarv. Sofia Jannok debuterade som skådespelerska 2016 i dramaserien Midnattssol. Serien fick stor uppmärksamhet och vann tre priser på Roma Fiction festival.

Stipendiaterna får runt 1,3 miljoner kronor var fördelade under tioårsperioden.

– Det är en jättestor ära. Det betyder framför allt att mitt arbete har blivit sett, att jag har gjort avtryck så att den här nämnden vill uppmuntra mig att fortsätta med det i tio år framåt och det är fantastiskt bra för mitt artistiska självförtroende. Jag kommer inte att försöka hoppa in på någon läkarutbildning som jag alltid har som min plan B, nu har jag ett uppdrag att fortsätta med det jag gör, säger Sofia Jannok i en intervju i Sameradion.

Sofia Jannok har i år även tilldelats Sparbanken Nords kulturpris för att hon som en av de mest etablerade artisterna i Sápmi visat upp en del av den samiska kulturen för världen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Augustvinnare vill lyfta Norrbotten

Barn & Ung

Ann-Helén Laestadius pratade både samiska och meänkieli i sitt tacktal för Augustpriset för årets svenska barn- och ungdomsbok.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu