• Omkring 100 personer är med på körens mejlinglista men det brukar bli mellan 20 och 40 personer som deltar i varje projekt.
  • Minst fyra gånger om året träffas kören på olika orter.
  • 2005 släppte kören skivan Salmmat Sámiid som innehåller hymner på de olika samiska språken.
Landets Fria

Samisk kör förnyar jojken

I år ska världens största samiska kör Sámi jienat för första gången turnera med bara jojk. Dessutom är kören aktuell med en dokumentärfilm och en jojkworkshop i Uppsala.

Jojken är Europas äldsta bevarade musiktradition och håller på att uppleva något av en revival tack vare artister som Sofia Jannok och Jon Henrik Fjellgren. Kören Sámi jienat håller också på att förnya jojken, inte minst genom sina egna uppfinning körjojk. Kören bildades 2002 av medlemmar från andra samiska körer som ville samarbeta mellan de olika länderna i Sápmi (Sameland). Medlemmarna bor i både Norge, Sverige och Finland och bildar tillsammans världens enda gränsöverskridande samiska kör.

– Vi är ett folk som för tillfället är uppdelat av gränser. Det är ibland en utmaning att samarbeta, men det blir spännande när vi får till det, säger Heidi Salmi som är ordförande för körens styrelse.

Ibland sjunger de psalmer, ibland samtida samisk musik och ibland jojkar de solo eller i kör. Just körjojkandet anses Sámi jienat ha uppfunnit, eftersom jojken traditionellt framförs av en eller ett fåtal personer. Körjojken går helt enkelt till så att kören jojkar efter noter i flerstämmiga arrangemang.

– Traditionell jojk tror jag alltid kommer att finnas men att det finns fler uttryck visar att det är en levande musikform. Att ta in element av jojk i modern musik är spännande, säger Heide Salmi.

Just nu arbetar kören med ett unikt projekt som den ska turnera med i höst. För första gången kommer konserterna bara att innehålla jojker från olika delar av Sápmi, varav några är nya.

– Det är mest samer som kommer på våra konserter men vi hoppas också få presentera vår musik för några icke-samer. Vi har medvetet förlagt turnén till platser utanför de samiska kärnområdena.

Förra året kom dokumentären Sámi jienat voices of Sápmi som bygger på intervjuer med medlemmar ur kören som berättar om sin relation till jojken och sin samiska identitet. Arbetet bakom kulisserna skildras och så är filmen givetvis fylld av musik.

– Jag tycker att det är en väldigt fin och varm film. Körmedlemmarna är så öppna och jojken presenteras på ett fint sätt, säger Heidi Salmi.

På samernas nationaldag visas filmen i Uppsala, se faktaruta.

Heidi Salmi betonar att jojken är en naturlig del av den samiska kulturen och hon gläder sig åt att intresset går i arv.

– Mina barnbarn är fyra år respektive 15 månader och båda jojkar. Det värmer mitt hjärta.

Att hon själv varit med i kören sedan 2005 har flera orsaker.

– Det är socialt och roligt och det känns otroligt givande att hålla på med samisk musik. Jag vet att jag gör något viktigt. Folk blir ofta rörda när vi uppträder, det är en stor upplevelse som betyder något.

Fakta: 

Jojkdag i Uppsala

Den 6 februari bjuder Fyrisbiografen i Uppsala på en helkväll i jojkens tecken. Först visas dokumentären Sámi jienat – voices of Sápmi.

Därefter håller körmedlemmen Ánte Mikkel Gaup i en jojkworkshop för nybörjare.

Till sist blir det visning av Maj Lis Skaltjes dokumentär Jojk/Juoigan som Landets Fria Tidning tidigare skrivit om.

”Jag ville göra en film om varför jojken tystnat i så många samiska områden, men den handlar inte bara om jojkens historia utan mer om hur den existerar i dag. Filmen blir ett slags jojkkonsert som utspelar sig i vardagen hos jojkarna”, sa Maj Lis Skaltje bland annat till tidningen då.Läs mer på www.fyrisbiografen.com/jojk, www.samijienat.com och www.samijienatfilm.com. Se också www.landetsfria.se/a/112686.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Augustvinnare vill lyfta Norrbotten

Barn & Ung

Ann-Helén Laestadius pratade både samiska och meänkieli i sitt tacktal för Augustpriset för årets svenska barn- och ungdomsbok.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu