• Årets Turnerprisvinnare Lubaina Himid framför ett av sina verk på Ferens art gallery i Hull.
Fria Tidningen

Politisk konstnär tilldelas Turnerpriset

Storbritanniens mest prestigefyllda konstpris, Turnerpriset, tilldelas Lubaina Himid.

För första gången har en konstnär över 50 år har tilldelats Turnerpriset, orsaken till detta är att det tidigare funnits en regel om att konstnärer under 50 år inte kunde nomineras.Det är även första gången en svart konstnär får priset.

62-åriga Lubiana Himid är född i Tanzania men har bott hela sitt liv i Storbritannien. Hon är en politisk konstnär som ofta berör frågor som rasism, kolonialism och den afrikanska diasporan i sina verk. Priset är välförtjänt skriver många brittiska tidningar. Trots att Himid är välkänd i konstvärlden är hon något av en doldis hos allmänheten. Hon säger till The Guardian att det kan bero på att hon inte så ofta figurerar i dagspressen då frågorna som hon berör i sina verk är komplexa och mångbottnade.

Himid deltog tidigare i år i grupputställningen Starting from the self på Marabouparken konsthall och visade där Jelly Mould Pavillions, ett verk som ger förslag på nya monument till staden Liverpool, så som de skulle se ut om staden verkligen erkände hur vissa grupper bidragit till att göra staden vad den är i dag.

Himid har även curerat flera utställningar där hon har lyft fram underrepresenterade svarta konstnärer. Priset på 25 000 pund säger hon ska gå till att stödja andra konstnärer samt möjligtvis ett par nya skor.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Krönika: Hassells drömvärld

Jon Hassells Dream Theory In Malaya återutges för första gången. Ett mästerligt album byggt på drömmar, skriver Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu