• Efter attentatet mot synagogan i Göteborg den 9 december: "Det ska vara nolltolerans mot antisemitism i Palestina-rörelsen" anser Palestinska huset.
Göteborgs Fria

”Oacceptabelt att ge sig på judar i Palestinas namn”

Det ska vara nolltolerans mot antisemitism inom Palestina-rörelsen, anser Palestinska huset. På söndagen bjöd polisen in föreningen och Judiska församlingen till ett dialogmöte.

– Att ge sig på judar i Palestinas namn är inte acceptabelt, vi måste förebygga och se till att det inte finns någon antisemitism inom rörelsen – och visa våra judiska systrar och bröder att vi står tillsammans, säger Magdalena Almawed, ordförande för den politiskt och religiöst obundna föreningen Palestinska huset i Göteborg.

I går, söndag träffades föreningen och Judiska församlingen på initiativ av polisen, för ett dialogmöte. I ett pressmeddelande skriver polisen: ”Efter Donald Trumps beslut att flytta den amerikanska ambassaden till Jerusalem har propalestinska demonstrationer genomförts på olika håll i Sverige. I Göteborg var helgens demonstration lugn, men i bland annat Malmö uppges antisemitiska åsikter ha framförts. Under lördagskvällen utsattes synagogan i Göteborg för ett attentat där brännbar vätska kastades mot byggnaden.”

Klas Friberg, regionpolischefen i Väst, bjöd därför in till en träff med syftet att skapa dialog mellan grupperna och öka tryggheten. Tre personer från Palestinska huset och tre från Judiska församlingen deltog tillsammans med regionchefen Klas Friberg och kommissarie P-O Hellqvist, som arbetar med integrationsfrågor i Storgöteborg.

– Det var ett väldigt bra möte och ett viktigt samtal, säger Allan Stutzinsky, ordförande i Judiska församlingen. De personer vi träffade hade helt klart för sig vad som krävs för ett öppet, demokratiskt samhälle där alla etniska och religiösa grupper får verka. Om de verkligen arbetar med detta inom sina grupper så sänder det en väldigt bra signal tror jag, säger han.

Palestinska husets ordförande Magdalena Almawed säger att mötet var viktigt.

– Vi har problem i samhället och i Göteborg med våld och extremism och det är något som vi måste prata om och lösa gemensamt. Antisemitismen får inte vara en del av den palestinska kampen. Vi har nolltolerans mot rasism och antisemitism och förespråkar inget våld.

Under demonstrationen i Malmö på fredagen ropades det att judar ska skjutas. Magdalena Almawed ser uttalandet som oacceptabelt.

– Sådana uttalanden skadar oss också och kommer inte göra något bättre. Vi har ett ansvar att se till att det här beteendet inte accepteras.

Dagen efter manifestationen i Malmö, på lördagen, arrangerade också Palestinska huset en demonstration mot Trumps beslut att flytta USA:s ambassad till Jerusalem. Inför demonstrationen skrev föreningen på Facebook: ”Viktigt meddelande: Vi vill påpeka till alla deltagare på demonstrationen att vi har nolltolerans mot antisemitiska uttalanden/slagord.”

Hur kan ni förebygga och hindra antisemitism inom Palestina-rörelsen?

– Dels genom dialogen med Judiska församlingen och dels inom Palestinarörelsen genom att prata om hur viktigt det är att kunna samarbeta. Vi vill visa att vi båda är minoritetsgrupper och visa stöd för varandra. Men också att vi måste ta ett tydligt ställningstagande mot antisemitism och rasism inom rörelsen

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

Göteborgs Fria

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu