Fria.Nu

Rullstolsrugby bara för de tuffa

Efter fyra tunga storförluster på rad samlas Gothenburg Lions rullstolsrugbyklubb till träning i Önneredshallen i Göteborg. Omklädningsrummen är för små så de får byta om inne i hallen. De byter till andra rullstolar, tejpar fingrarna och spänner fast kroppen. Nu ska det bli åka av.

Den snabbaste i Gothenburg Lions rullstolsrugbyklubb, Hasi, ser ut att vara mest rastlös och rullar fram och tillbaka mellan grupperna medan han slänger iväg ett ord här och där. Nyinflyttade värmlänningen Björn kletar in sina handskar med handbollsklister under tiden som han och lagkamraterna diskuterar tidigare möten och motståndare. På papperet är han nu skriven för ett lag från Kil, även om ortsbeteckningen enligt honom själv inte spelar så stor roll.

- Vi hade spelare från Umeå med i laget ett tag, så det var lite svårt att samla folk till träningarna, säger han.

Rullstolsrugby är ingen stor sport i Sverige. Sju lag samlas några gånger om året och spelar mot varandra under en helg. Förra helgens sammandrag i Hässleholm lockade dessutom ett danskt lag som ville få lite matchträning.

Stolarna som används är särskilt utformade. Hjulen står på snedden, med ovansidan lutad in mot stolen. Det gör stolen extra bred och mer svårvält och förbättrar också svängradien. Den andra markanta skillnaden mot en vanlig stol, är en ram vid fötterna, som har samma funktion som en kofångare på en bil. Och den används flitigt. De flesta fotramarna ser ut som om de är hämtade direkt från skroten. Kroppskontakt är inte tillåten i sporten, däremot får stolarna ha nästan hur mycket kontakt som helst.

Michael Sandberg, den nye coachen, drar igång träningen och delar in spelarna två och två efter deras snabbhet med stolen. I sporten finns ett klassificeringssystem, där varje spelare får en poäng som betecknar deras förmåga och funktion med armar och händer. Poängen varierar mellan 0,5 och 4, där låga tal betyder liten förmåga och funktion, och vice versa. I en paus diskuterar man en av helgens motståndare, och tvivlar på att han verkligen hade rätt poäng.

- Det måste vara fel att han bara har två och en halv, säger Magnus. Han skulle ju kunna spela gitarr med de händerna.

Som en utjämnande faktor finns därför regeln om att de fyra spelarna på plan får komma upp i max åtta poäng. Helgens förluster berodde till stor del på att Lions inte kunde samla ihop ett tillräckligt poängstarkt lag. Därför blev det fyra förluster, den största 11-71. Med ett poäng per mål och en speltid på 4 gånger 8 minuter är 71 mål bakåt väldigt mycket.

Efter flera moment med passningar och teknik, kommer det som kan verka skrämmande för en ovan betraktare. Spelet. Fyra mot tre på basketplanen kör de med full kraft in i varandra, och ljudet påminner om två fullastade kundvagnar som möts i hög hastighet. Men ingen håller igen.

Motståndare som stoppas gör inte 71 poäng.

(GFT kommer fortsätta följa Gothenburg Lions framfart på rullstolsrugbyplanen framöver)

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Snedvridningen startar inne på redaktionerna

Förra veckan skrev GFT mycket om snedvriden rapportering kring damidrott, och damfotboll i synnerhet. En granskning av hur de stora sportredaktionerna i Sverige ser ut ger en förklaring. Bara tretton av hundra redaktionsmedlemmar är kvinnor.

150 000 kronor och ett Handslag senare

Förra veckan redovisade GFT hur de politiska partierna tycker och tänker i idrottsfrågor, något som retade upp Tito Rojas. Han hävdar att verkligheten ser helt annorlunda ut och att politikernas satsningar är dödfödda om de inte startar i de områden där de ska genomföras. Och även då är det svårt att driva dem.

Barn och unga i fokus för Göteborgspolitikerna

Med ett år kvar till allmänna val ställde GFT två frågor kring idrott till de politiska partierna i Göteborg. Inte oväntat talades det i första hand om barn- och ungdomsidrott, men också en utbyggnad av stadens idrottshallar verkar var populärt.

Sponsring allt större del av klubbens ekonomi

Gamla bilder från sjuttiotalet visar nästan alltid spelartröjor med enbart klubbmärke. Men det är sedan länge en svunnen epok för nostalgiker. I dag gäller det för klubbarna att klara ekonomin, vilket kan ta sig en hel del olika uttryck, när det gäller att få in sponsorpengar.

Göteborgsderbyt tappar folk

De riktigt stora publikfesterna med 40 000 på läktarna verkar vara ett minne blott. Tendensen är tydlig och klar inom fotbollen. Publiken minskar.

© 2024 Fria.Nu