• Mimmi och Daniel Lowejko delar med sig av sina cateringkunskaper medan de driver workshops där man kan åter-lära sig traditionellt hantverk genom att minska sitt ekologiska fotsteg, uppgradera istället för att slänga saker och bygga lagkänsla.
Landets Fria

Omväxling ställer om maten i Mittskåne

Djupt inne i mitten av Skåne jäser det av ekologiska mataktiviteter i en svällande jord-till-bord-rörelse. Det som särskiljer detta speciella kluster av ekologiska aktivister är dess koppling till Omställningsrörelsen.

För dessa livsmedelsproducenter räcker det inte att vara ekologiska – de vill också minska sitt fossilberoende. Liksom sina systerinitiativ i England ser de så allvarligt på nödvändigheten att föra samhället bort från sitt nuvarande missbruk av olja att de rent praktiskt försöker baka in kolsänkningslösningar i sitt vardagsliv.

Ett par som bokstavligen bakar sig in i en fossilfri framtid är den dynamiska duon bakom småföretaget Omväxling, Mimmi och Daniel Lowejko, som jobbar med omställningscatering. Medan andra inom catering jobbar med delikatesser fokuserar Mimmi och Daniel på hur de kan servera maten så färskt och lokalt som möjligt samtidigt som de håller nere sitt fossila fotavtryck.

Omväxlings idé är enkel. Utifrån ett omställningsperspektiv och i nära relation till lokala lantbrukare lagar de färsk, välsmakande och lokal mat. Deras passion för mat sträcker sig allt ifrån att veta var råvarorna kommer från till hur mycket energi som krävs för att få vårt samhälle att fungera på ett hälsosamt sätt.

När de inte stökar runt i sitt kök står de som värdar för workshops där man lär sig att skapa lagkänsla och traditionellt hantverk och mycket däremellan. Ett av Mimmis många kreativa projekt är att leda workshops där man uppgraderar saker som man räddar från att slängas så att de kan få ett nytt liv i något hem i bygden eller som något nyttigt eller som ett konstverk.

Mimmis intresse för omställning finns i hennes familj. Hennes bror Jesaia Lowejko är också inblandad i det växande svenska Omställningsnätverket och i arbetet med dess årliga konferens som i år ägde rum i Växjö den 6–8 oktober.

Jag fick tag i Mimmi och Daniel några dagar innan de åkte till Omställningskonferensen. De förberedde just sina olika maträtter till Prima primas frukostbuffé. Prima prima är ett Sösdalabaserat socialt företag med omställningsprofil.

Omväxling, som är stolta över sin bas i det närbelägna Tjörnarp, jobbar nu tillsammans med Prima-primagänget för att skapa händelser i det mångfunktionella lokala Returskafferiet, en butik som ligger endast några steg från Sösdala station. Genom Prima primas nylanserade affär på nätet, Bygdens saluhall Sösdala, tar de också emot beställningar på färskt ekologiskt bröd.

Dessa miljömedvetna kockar är inte ensamma om att försörja närsamhället med fossilsnål lokal ekologisk mat. Genom sin existens lockar Bygdens saluhall fram allt fler lokala producenter som vill möta en växande efterfrågan på god och hälsosam mat som också är bra för planeten. Att döma av det växande intresset för Bygdens saluhall Sösdala, har Omväxling hamnat på rätt plats vid rätt tillfälle.

Fakta: 

Läs mer

Omväxling: www.facebook.com/omvaxling

Returskafferiet: www.facebook.com/returskafferiet

Bygdens saluhall Sösdala: https://localfoodnodes.org/node/bygdens-saluhall-ssdala

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu