• Luis Lineo, ordförande, Män för jämställdhet.
Fria Tidningen

”Alla män kan förebygga våld”

I svallvågorna av #metoo-kampanjen har män börjat strömma till föreningen Män för jämställdhet. På bara en vecka har medlemsantalet ökat med 75 procent.

Föreningen MÄN, eller Män för jämställdhet, har funnits sedan 1993. Men i samband med #metoo-kampanjen har den fått en ordentlig skjuts och ökat sitt medlemsantal med 75 procent.

– Jag tror det beror på en kombination av långsiktigt arbete och #metoo. Det har skapat en medvetenhet så att män vill engagera sig. Många känner att de måste ta nästa steg och göra något åt saken, säger föreningens ordförande, Luis Lineo.

Huvudfokus för MÄN:s verksamhet är att förebygga mäns våld mot kvinnor. I det arbetet samverkar föreningen med kvinno- och tjejjourer.

– Vi försöker frånkoppla våld och manlighet. Det viktigaste är att jobba brett, med olika målgrupper och på olika sätt, från förskolebarn till pensionärer. Man måste arbeta systematiskt och långsiktigt, det finns ingen quick fix.

I samband med #metoo-kampanjen har många män uttryckt förvåning över hur utbrett problemet med sexuella övergrepp är. Vad tänker du om det?

– Det är på ett sätt lite sorgligt. Kvinnoorganisationer och andra feministiska organisationer har jobbat med frågan väldigt länge. Men jag tror att många nu förstår att det är ett strukturellt problem samtidigt som de ser människorna bakom siffrorna. När ens syster, granne, kompis eller före detta flickvän berättar går det inte att värja sig. Det är synd att man inte uppmärksammat det tidigare, men det är jättebra att man gör det nu.

Det finns ju en schablonbild av ”förövaren” eller ”våldtäktsmannen” som inte stämmer överens med verkligheten. Hur hanterar ni den problematiken inom MÄN?

– Grunden för vårt arbete är just det att man inte kan se på någon om de är förövare, våldtäktsman eller sexist. Men för att jobba förebyggande går det inte fastna vid schablonerna offer-förövare. Om man tittar på det som fungerar i våldsförebyggande arbete så handlar det om att man kan vara aktivt våldsförebyggande oavsett om man är offer eller förövare.

– Det kan vara kontraproduktivt att bara stanna vid offer-förövarsnacket. Det är då många män säger ”inte alla män”. Det gäller att gå bortom det. Alla män kan förebygga våld, prata om våld, säga ifrån och engagera sig för att motverka våld.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hallå där, Carolin Solskär

MeToo

… en av arrangörerna bakom söndagens #metoo-manifestationer som nu vill starta en stödförening för sexualbrottsoffer.

Fria Tidningen

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu